Efter 50 år lämnar familjen sitt Bilfynd

Man har alltid varit noga med att behålla företagets själ. Nu känner familjen att det är omöjligt. "Vi känner att vi kan gå rakryggade på byn" säger Lasse Forsgren.

Ett livsverk. Under åren har familjen Forsgren från Abborrträsk blivit synonymt med Forsgrens Bilfynd. Från första artikeln och annonsen i Norran – till att Lasse och Anette tog över efter Assar avlidit i en flygolycka 1997. 1989 då man dessutom blev Årets bästa säljare av Mitsubishi i Sverige. Bröderna Lasse och Andreas tog över 2005.

Ett livsverk. Under åren har familjen Forsgren från Abborrträsk blivit synonymt med Forsgrens Bilfynd. Från första artikeln och annonsen i Norran – till att Lasse och Anette tog över efter Assar avlidit i en flygolycka 1997. 1989 då man dessutom blev Årets bästa säljare av Mitsubishi i Sverige. Bröderna Lasse och Andreas tog över 2005.

Foto: Fotomontage: David Ekström

Abborrträsk2021-03-05 09:39

Forsgrens Bilfynd har varit en mer eller mindre mytomspunnen bilaffär mitt i ingenstans. Den 5 juni 1971 så var det Assar Forsgren och frun Anette som inledde verksamheten och nu nästan 50 år senare så är det barnen Lasse och Andreas som äger bilaffären i Abborrträsk.

För att komma dit får jag köra i ett fantastiskt vackert vinterlandskap som visar sig från sin bästa sida och jag svänger sedan av väg 95 två mil innan Arvidsjaur. När jag kommer in i byn passerar jag familjens hus där företaget en gång i tiden var inkvarterat i en utbyggnad. Kvar finns gardinerna med Forsgrens Bilfynd på och källaren där verkstaden fanns. 

undefined
Tidigare låg firman i en tillbyggnad på familjens hus. Där sitter de specialsydda gardinerna kvar. "Mamma stod och lagade mat till kunder som kom och åt med oss", berättar Andreas.

En bilhandel som haft kunder från en 15 mil stor radie. Personer från bland annat Arvidsjaur, Arjeplog, Glommersträsk, Jörn, Skellefteå, Robertsfors, Piteå, Luleå och Älvsbyn har alla kommit för att ta del av en service som alltid legat familjen nära hjärtat.

– Det var en bilhandlare söderifrån som frågade hur vi kunde ha kunder från ett så stort område. Men jag svarade att det närmaste trafikljuset vi har är elva mil härifrån och då går det fort att ta sig någonstans på en timme, säger Lasse och ler.

undefined
Ett livsverk. Under åren har familjen Forsgren från Abborrträsk blivit synonymt med Forsgrens Bilfynd. Från första artikeln och annonsen i Norran – till att Lasse och Anette tog över efter Assar avlidit i en flygolycka 1997. 1989 då man dessutom blev Årets bästa säljare av Mitsubishi i Sverige. Bröderna Lasse och Andreas tog över 2005.

Pappa Assar omkom tragiskt i en flygolycka 1997 och då tog Lasse, som då redan jobbat länge i företaget, och mamma Anette över verksamheten. Andreas hade året innan flyttat till Skellefteå för att spela fotboll.

– De sa att jag fick vara kvar ett år till – men skulle kalla tillbaka mig och det behövdes, säger han.

Efter ett år behövdes det. Andreas, som redan efter högstadiet hade jobbat med papper i familjeföretaget, tog ett beslut och återvände. Han har nu pendlat från Skellefteå i 20 år för att föra arvet vidare.

2005 tog bröderna över företaget – efter mamma Anettes önskan. Och familjen Forsgren kunde fortsätta livsverket.

Men snart är det slut med det. För den sista juni så lämnar familjen firman – efter drygt 50 år och mellan 14 000–15 000 sålda bilar. Och lägg dessutom till skotrar, mopeder, släpvagnar och snöslungor.

undefined
Mamma Anette fick tavlan "Mitt liv med bilar" där bilfirman syns och bilar, skotrar, släpvagnar och annat som symboliserar hennes resa på företaget – men också i livet. Den är ritad av Ari Harjunpää.

Men bröderna får avsluta detta utan sin mor. Anette avled i slutet av januari – men hon var inblandad i beslutet.

– Det var mamma som sa: "Borde ni inte kliva av nu?". För två år sedan sa hon att hon skulle jobba till sommaren 2021 om hon fick vara frisk. Tyvärr blev det inte så..., säger Lasse.

När pappa Assar gick bort var det många som inte trodde att Forsgrens Bilfynd skulle överleva. Men de hade fel. Bland annat blev man utsedd till årets företagare i Arvidsjaur 2008.

– Mamma och pappa jobbade väldigt hårt för att skapa det här. Men vi är stolta över att vi kunnat jobba hårt och lyckats så bra som vi har gjort.

undefined
Mamma Anette dog i januari – men bröderna Forsgren, här vid mammans skrivbord – är stolta och glada över att haft möjligheten att jobba så länge tillsammans i familjen.

För det handlar inte – som det så ofta gör när ett företag försvinner – att man är på väg i konkurs. Istället handlar det om den ökade kravbilden som ställs från biljättarna.

– Man kan säga så här. Ett företag med vår omsättning klarar på sikt inte de ökande kostnader som nybilsbranschen kommer att kräva. Men det gäller inte bara den här branschen. Utvecklingen går mot större företag med högre omsättning på större orter, säger Lasse.

– Vi mår bra ekonomiskt. Men vi har alltid varit mån om våra kunder och brytt oss om dem. Det har varit vår själ. Om vi skulle gå vidare så känns det som om företagets själ skulle försvinna, säger Andreas.

undefined
Lasse och Andreas Forsgren framför familjens firma. Men i sommar är det slut.

För bröderna, och även pappa Assar och mamma Anette, har alltid haft en tanke på att vara enkla och tillgängliga för sina kunder.

– Bland annat så har vi valt att gå omkring i vanlig tröja eller en enkel piké på sommaren. Om du jobbar i en stad så är det skjorta och slips som gäller. Men inte här på Forsgrens Bilfynd. Vi har velat att kunderna ska känna sig hemma, säger Andreas.

– När det kommit in någon med kostym och slips har man nästan blivit "byxis", säger Lasse och båda skrattar.

Och där någonstans så ligger företagets profil – men kanske också framgång.

– Det var några gubbar inom skogsindustrin som hade kommit in på oss och snackat och funderat varför det gick så bra. Det enda de kunde komma på var att vi var lite "bonniga". Och det kanske är just det. Vi är lite "bonniga". Men vi vill gärna att det ska vara hemtrevligt här.

undefined
Lasses kontor skulle kunna bli ett museum enligt en kund. Där finns massor av gamla leksaksbilar och alla nummer av Teknikens värld sedan 1961.

Att bröderna nu går ut med att de ska sluta har delvis också att göra med kundernas bästa.

– Vi vill berätta i tid så våra kunder ska hinna byta bil om de vill göra det en gång till här och att de hinner göra en service så de kanske inte behöver åka så långt. Vi kan också hjälpa till med andra saker som kunderna behöver innan juni, säger Andreas.

Samtidigt som båda kan enas om att "det är rätt i tid" så är det ett tufft beslut som de tagit och naturligtvis är det känslosamt.

– Det är ju ändå något som familjen skapat. Men det känns bra att mamma var med i beslutet, säger Andreas.

– Men sedan är det ju det här med bygden också. Det känns som man sviker bygden – men jag hoppas och tror att det finns en förståelse, säger Lasse och blir lite rörd.

Samtidigt så inser de att de redan gjort mycket för bygden.

– Mamma sa att vi skulle kunna gå rakryggade och blicken upp när vi går genom byn. Hon sa att vi alltid varit ärliga och att vi aldrig har försökt lura någon med berått mod. Sedan är det ju många som säger att vi har skapat många arbetstillfällen på företaget genom åren, säger Lasse.

undefined
På mamma Anettes bokhylla står det bilar – alla med en historia bakom sig.

Och de båda hoppas att det finns någon som tar över.

– Vi hoppas att det finns någon ung som är beredd att satsa och vill ta över. Lokalerna är jättefina. Vi har bra och fräscha ytor – så det finns stora möjligheter. Men då ska det vara någon som är mer modern än oss i tankesättet, säger Andreas som också gärna påpekar något annat som varit viktigt för att familjen Forsgren kunnat drivit företaget i 50 år.

– Vi har också haft fantastiska anställda. Annars hade vi aldrig klarat det här.

undefined
Mazda var en av de tidiga märkena som man sålde. På Lasses kontor så finns den här gamla figuren kvar.

Men nu är en epok snart slut. Frågan är nu vad som händer med bröderna.

– Ingen aning. Det här är den enda arbetsgivare jag haft, säger Lasse.

– Jag vet inte heller – vi får se, säger Andreas.

Forsgrens Bilfynd

Öppnade: 5 juni 1971, flyttade 1989 in i nuvarande lokaler.

Ägare: Först pappa Assar och mamma Anette, sedan 2005 sönerna Lasse och Andreas Forsgren.

Ligger: I Abborrträsk.

Har genom åren varit återförsäljare av: Datsun, Citroen, Mazda, Ski-doo, Lada, Mitsubishi, Hyundai.

Kuriosa: 1989 blev Assar och Anette utsedda till årets säljare av Mitsubishi i Sverige.

Aktuellt: Familjen Forsgren lämnar firman i sommar. Efter 50 år som bilförsäljare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!