Slaktavfall kan ge ledtrådar om smittsamhet

Det senaste fyndet av CWD-älg i Arjeplog kan kanske bringa klarhet i forskarnas frågor, eller i alla fall ta dem en bit på vägen.

Köttet från älgen som sköts kring Renberget i Arjeplog och bar på CWD-smitta samlades in av en veterinär. (Arkivbild)

Köttet från älgen som sköts kring Renberget i Arjeplog och bar på CWD-smitta samlades in av en veterinär. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-10-07 12:07

Det var för några veckor sedan som provsvaret från den älg som sköts kring Renberget i Arjeplog kom från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA): positivt för CWD, Chronic wasting desease, eller avmagringssjuka. 

Vad som hände då var att Jordbruksverket skickade ut en veterinär för att samla in köttet och slaktavfallet.

– Av två olika anledningar. Dels för att det är en rekommendation från livsmedelsverket att inte äta köttet, då vill vi få bort det från folks frysar och kan destruera det på ett smidigt sätt här hos oss. Sen kan vi lära oss mer om sjukdomen genom att analysera andra delar av djuret där vi funnit sjukdomen. Finns prioner i andra delar än i hjärnstammen? Det ger oss ledtrådar om smittsamheten, säger Kaisa Sörén, epidemiolog vid SVA. 

I de älgar som hittills testats positiva för CWD, har man bara hittat prioner i hjärnstammen, och inget i lymfkörtlarna. Något som Sörén säger signalerar att det kanske inte är spritt i resten av kroppen.

– För då brukar man hitta det i körtlarna. Och om det bara finns i hjärnstammen kanske det heller inte är smittsamt. Men det är svar som en enskild älg inte kan ge. Vi pratar om mångårig forskning innan vi kan påvisa antingen det ena eller det andra, men det här är en början. Än finns inga provsvar klara från djuret som sköts på Renberget.

Enligt färska siffror från SVA:s hemsida har det nu provtagits 176 älgar i Arjeplog sedan inledningen av den utökade provtagningen. Motsvarande siffra för Arvidsjaur är 105 stycken. 

Klorlösning används för att rengöra knivar och andra verktyg som använts vid slakten. (Arkivbild)
Klorlösning används för att rengöra knivar och andra verktyg som använts vid slakten. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!