Nio av tio använder bilbälte i norr

Nationellt ökar bältesanvändningen i tätort från 95 till 96 procent visar NTF:s årliga bältesmätning. Så är inte fallet i Norrbotten.

Norrbottningarna är sämre än genomsnittet på att använda bilbälte. (Arkivbild)

Norrbottningarna är sämre än genomsnittet på att använda bilbälte. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Norrbotten2019-11-19 12:33

I Norrbotten använder 90 procent av förarna bälte. Det visar NTF:s årliga bältesmätning som genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på över 350 000 observationer. Det är i första hand passagerare som ökar sin användning. Bland förarna skiljer det fortfarande fyra procentenheter mellan könen. 

Bältesanvändningen nationellt bland manliga och kvinnliga förare ligger kvar på 94 respektive 98 procent. I Norrbotten ligger bältesanvändningen bland manliga och kvinnliga förare på 87 respektive 95 procent. Trots den relativt höga bältesanvändningen har var tredje person som omkommer i personbil inget bälte på sig.

För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 dödade år 2020 borde den, enligt Trafikverkets analysgrupp, ligga på 97 till 98 procent.

De lokala resultaten från NTF:s bältesundersökning 2019 som bygger på observationer från länets samtliga kommuner, visar att bara Älvsbyn och Kiruna uppfyller det kravet. Den lägsta användningen av bilbälte i Norrbotten är Arjeplog som har en användning på 76 procent.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare i glesbygd för att öka användningen, säger Lars Martinell, verksamhetschef NTF i Norrbotten.

Norrbottningar är sämre än genomsnittet på att använda bilbälte. (Arkivbild)
Norrbottningar är sämre än genomsnittet på att använda bilbälte. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!