Man nekar till tjuvjakt – och frias

Polismannen flög helikopter när han fick se en man på fyrhjuling, med ett vapen över axeln, mitt på fjället. Föraren, som nu döms för brott mot jaktlagen och brott mot terrängkörningslagen, nekar till att ha tjuvjagat.

21 januari 2015 16:56

Och tingsrätten finner att detta inte bevisats, även om att det mesta pekar på att han haft för avsikt att jaga, och friar honom från åtalet för jaktbrott. Däremot är det klarlagt att västerbottningen dels kört fyrhjuling med tillkopplat släp på den här sidan länsgränsen, dels haft ett laddat gevär med kula i loppet runt halsen under färd, vilket är ett brott mot jaktlagen.

Polisen berättade i tinget att mannen försökt fly när han upptäckte helikoptern och att han, då han fick problem med fyrhjulingen, ska ha kastat sig av och sprungit fram till en buske där han försökte gömma sig trots att han inte hade någon som helst chans att undkomma.

Jaktförbud

Polisen vittnade vidare om att mannen haft både skjutvapen för älgjakt och knivar med slipstål, samt vinsch med mera på släpet – allt avsett för älgjakt. I Västerbotten, där mannen är skriven, rådde jaktförbud på grund av brunstperioden, men i Norrbotten saknade mannen rätt att jaga.

Den åtalade västerbottningen, en man i 60-årsåldern, har uppgett att han återfår kraft i naturen och att han var ute och körde för att "andas", men inte tänkt jaga. Han döms till 40 dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnel Ekman 0911–645 21