Kallaste våren på 2000-talet

Våren i norr är kyligare än normalt. "Att ni inte haft någon enda period där ni fått försmak av sommarvärmen är ovanligt", säger Sverker Hellström, klimatolog SMHI.

2 juni 2017 15:50

Minusgrader, ishavsvindar, snö och hagel. Sällan har juni känts så mycket som oktober, och det kyliga vädret ser ut att fortsätta.

– Vi ser inte mer än ungefär en vecka framåt och den väderutveckling som vi ser just nu är det ingen värme på ingång i norr, säger Sverker Hellström, klimatolog SMHI.

Anledningen till den kyliga våren är att det hela tiden drar ner kalluft från ishavet över norra Sverige.

– Här nere i söder har vi tidvis fått in varm luft, men det har ni nästan varit helt utan hittills i år. Det har varit skarpare gräns än vanligt. Annars är det inget ovanligt att det blir lika varmt uppe hos er som det är här nere, särskilt när det närmar sig slutet av maj. Men i år har det inte varit det ännu. Därför har det gått lite trögt med våren, säger Hellström.

När han kollar de mätstationer som finns är det bara en station som rapporterat in snö i juni, och det är Katterjåkk som ligger längst upp vid riksgränsenfjällen.

– Så vi har ingen direkt observation från Arvidsjaur och Arjeplog, där är det numera automatiska stationer utan snödjupsmätare. Men jag har tittat lite på Arjeplog där det i alla fall var från 40-talet till 90-talet fanns en manuell station. Där fanns inget exempel på rapportering om snödjup i juni så man måste säga ändå att detta är ovanligt.

I Myrheden som ligger några mil utanför Arjeplog mot Arvidsjaur, finns en klimatstation.

– Där har de rapporterat barmark men det kan ju vara snö lokalt. Under maj temperaturmässigt så har det varit kallare än normalt i norra Sverige, och varmare än normalt i söder. Lokalt i Norrbotten har det varit två grader kallare än normalt. Generellt för er del så får man gå tillbaka till 90-talet för att hitta en så kylig majmånad. Och lokalt kan det vara så att hitta något som är avgjort kyligare så får man gå tillbaka till 1968. Mest avvikelser har det varit bort mot Tornedalen.

Uppe i Katterjåkk mäter snön 145 cm, vilket är det mesta man haft sedan 1997. Och det är det femte största snödjupet som överhuvudtaget mötts upp i Sverige under juni månad.

– Än så länge ser vi väl inte att det ska bli någon snabb avsmältning heller. Det ligger på den svala och kyliga sidan även de närmaste dagarna.

Väderfakta

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0° men under 10 plusgrader. Några exempel på när våren normalt brukar anlända: Kiruna 1 maj, Östersund 11 april, Stockholm 16 mars, Malmö 22 februari

Temperatur. I bland annat Hemavan, Ritsem och Arjeplog får man gå tillbaka till 2001 för att hitta en vår som var kallare än årets. I resten av landet räcker det att gå tillbaka till 2013 för att hitta en liknande eller kallare vår.

Snö. När april övergick i maj var det främst fjällen och norra Norrland som hade ett snötäcke. Snön fortsatte falla och den 2 maj uppmättes vårens och säsongens största snödjup till 205 cm i Katterjåkk i Lapplandsfjällen. Det är väldigt ovanligt att säsongens största snödjup uppmäts så sent på säsongen. Senast vi fick säsongens största snödjup i maj var snösäsongen 1977/78 då Katterjåkk den 5 maj hade 158 cm. Årets värde på 205 cm är även det sjätte största snödjupet som observerats under en majmånad. Rekord för maj är 223 cm i Riksgränsen 6 maj 1929.

Källa: smhi.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa