Den 4 februari nästa år går startskottet för fjärde gången i ordningen. Det kommer vara svettigt, det kommer vara jobbigt, det kommer säkert finnas dem som upprepat frågar sig 'varför'. Men det kanske är det som är tjusningen? Skoterorienteringen i Sverige är lika gammal som Ride and seek. Experience Arjeplog var nämligen först i landet med fenomenet.

– Vi är originalet, sen har det knoppat upp fler liknande events. Jag tror det finns fem totalt nu, säger Armgren.

I år täcker deltagarnas hemstäder ett område som är 200 mil långt från norr till söder. Om du står på Sveriges sydspets tar du dig hela vägen till Barcelona på samma sträcka. Nordligast ifrån kommer en kille från Vadsö i Norge, ett stenkast från Kolahalvön. På deltagarlistan återfinns också namn från Stockholm, Brunflo, Hudiksvall och Leksand, och förstås mer närliggande kommuner.

Artikelbild

Snödjup. Vissa av kontrollerna kan bli en utmaning. (Arkivbild)

– Men det är också ganska många från Fauske och Rognan i Norge. Kul! Däremot har arjeplogarna inte varit så många till antalet hittills, säger Armgren.

Upplägget i år blir detsamma som tidigare: Skoterburen orientering i tuff terräng. Rejset övervakas från helikopter och man kan även följa deltagarna via GPS-punkter på en karta.

– Intresset är jättestort och vi hade lätt kunna utöka platserna till det dubbla, men vi har hela tiden tittat på kvalitén, inte kvantiteten.