Bakteriesmitta hittad på Sälla fiskodling

I Sälla fiskodling har det nyligen hittats BKD (Bacterial kidney disease) under en rutinkontroll. Smittskyddsutredning pågår.

I slutet av oktober fastnade en liten röding i ett BKD-test på Sälla fiskodling. Nu pågår en smittskyddsutredning på anläggningen.

I slutet av oktober fastnade en liten röding i ett BKD-test på Sälla fiskodling. Nu pågår en smittskyddsutredning på anläggningen.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-06 12:00

Det var under en rutinprovtagning i slutet av oktober som det konstaterades BKD-smitta i en av tankarna på Sälla fiskodling. Enligt vd:n Josef Nygren ska det röra sig om en röding på 10-15 gram som testats positivt.

– Men det är inte så att vi står och skottar död fisk på Sälla. Vi har faktiskt inte märkt nånting och blev väldigt överraskade. 

BKD är en bakterieinfektion som angriper inre organ såsom njurar, lever, mjälte och hjärta. Josef Nygren säger dock att det är sällan man kan se symptom på fisken.

– Det är en långsamtväxande bakterie, som jag vill likna lite med prostatacancer på människor. Nästan alla karlar får det, men det är få som dör av det. Det är också sällsynt att BKD hinner ge några synbara symptom innan fisken ska gå till slakt.

Vad innebär fyndet för Sälla fiskodling?

– Det är svårt att säga ännu. Smittskyddsutredningen är inte klar, men jag borde veta mer i slutet av veckan. Någon typ av sanering räknar vi med.

Jenny Kanerva Eriksson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, säger att gängse rutin är att odlingen beläggs med restriktioner under utredningen. 

– Man får inte flytta fisk in och ut ur odlingen utan vårt tillstånd, och man måste vara försiktig med utrustning och smittskyddsbarriärer. Sen försöker vi utröna var smittan kommer ifrån, och vilka delar av anläggningen som är påverkad. När det är klart bedömer vi utifrån varje enskilt fall vilka åtgärder som måste vidtas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!