Åtgärder för olyckskorsningen många år bort

Arjeplogs mest olycksdrabbade korsning får vänta på åtgärder. Projekteringen av en cirkulationsplats ligger i dag sju år bort.

Arjeplogs mest olycksdrabbade korsning verkar få vänta på åtgärder. Projektering av en cirkulationsplats är planerad till 2026.

Arjeplogs mest olycksdrabbade korsning verkar få vänta på åtgärder. Projektering av en cirkulationsplats är planerad till 2026.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-06 16:00

Korsningen där riksväg 95 möter Strömvägen och Torggatan i Arjeplog, precis invid Silvermuseet, är Arjeplogs mest olycksdrabbade. Här smäller det flera gånger per år, sommar som vinter. Så sent som i somras inträffade två trafikolyckor där med bara en veckas mellanrum, något som fick Arjeplogsborna att börja diskutera på sociala medier. 

En person frågade sig om någon ska behöva dö innan Trafikverket bygger bort olycksriskerna med den rondell som varit planerad sedan länge. I länstransportplanen 2018–2029 går det läsa sig till att rondellen finns planerad att utföras under denna tidsperiod, något oklart när.

Mikael Sundvall som är enhetschef för åtgärdsplanering på Trafikverket, skriver i ett mejl att bristerna i korsningen är kända, och att en cirkulationsplats vore en bra åtgärd för att förbättra trafiksäkerheten. 

"Planen är att börja projektera för en cirkulationsplats 2026. Vi har begränsat med medel och behöver prioritera där åtgärder behövs mest. Det finns idag ett antal stora projekt som tar större delar av pengarna i planen i anspråk."

Ulrika Nilsson, infrastrukturstrateg på Region Norrbotten, säger att transportplanen revideras ungefär vart fjärde år, men att det är svårt att sia om omprioritering bland projekten.

– Vi får en liten påse pengar från staten som ska räcka till hela regionen. Där faller många projekt bort som vi gärna hade åtgärdat men inte har råd med. Arjeplog finns i alla fall med, och det är det långt ifrån alla som gör. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!