Arjeplogs kommunchef har lägsta lönen

Löneglappen mellan Sveriges kommunchefer ökar. Piteå hamnar på plats 104, medan Arjeplogs kommunchef tjänar sämst i hela landet.

Skillnaderna mellan kommunchefslönerna i Sverige ökar. Piteås Ylva Sundkvist hamnar på plats 104 i rankingen, medan Arjeplogs kommunchef Peter Andersson ligger längst ner på listan. (ARKIVBILD)

Skillnaderna mellan kommunchefslönerna i Sverige ökar. Piteås Ylva Sundkvist hamnar på plats 104 i rankingen, medan Arjeplogs kommunchef Peter Andersson ligger längst ner på listan. (ARKIVBILD)

Foto: Arkivbild

Arjeplog2019-10-31 16:43

Lönegapet mellan landets kommunchefer ökar. Detta visar en ny undersökning gjord av Dagens Samhälle. Mellan den högst betalda och den lägst betalda kommunchefen skiljer det 124 000 kronor i månaden. Piteås kommunchef Ylva Sundkvist, med sin lön på 92 500 kronor per månad, ligger på plats 104 på listan. Trots att hon är nöjd med sin lön är Ylva Sundkvist medveten om att lönerna skiljer sig mycket åt mellan norra- och södra Sverige. 

– Jag tycker inte att jag har en dålig lön för det uppdrag jag har, men jag vet att kommuner längre söderut tjänar betydligt mer än vad vi gör. Varför det är så vet jag inte. 

Ylva Sundkvist berättar att hon inte upplever en svårighet med att hitta kompetens vid rekrytering till kommunen, trots sämre löneläge än i södra Sverige. 

– När vi söker förvaltningschefer eller andra höga chefer så har vi många sökande. Det är inte bara lönen som spelar roll för att tacka ja till ett jobb. Det har också att göra med hur arbetsplatsen fungerar, med bra relationer till chefer och medarbetare. Vi har jättehög kompetens i Piteå kommun, säger hon. 

Ylva Sundkvist ser också skillnader mellan att jobba inom näringslivet och offentlig sektor.

– Uppdragen ser olika ut, och styrs av olika lagstiftningar. Jag jobbar väldigt nära politiken. I näringslivet jobbar man istället nära en annan typ av ledning.

Andra kommunchefer i länet hamnar väsentligen längre ner på listan. Älvsbyns Magnus Nordström hamnar på plats 223 och Arvidsjaurs Ulf Starefeldt på plats 271. Arjeplogs kommunchef Peter Andersson ligger på sista plats, vilken delas med Bjurholm, Pajala, Ragunda och Sorsele. Här har kommuncheferna en lön på 65 000 kronor vardera. Detta kan jämföras med Stockholms Magdalena Bosson, som har en månadslön på 189 000 kronor. 

– Jag har inte reflekterat över det. Däremot är det vissa yrkeskategorier där det är svårrekryterat och där lönen är en faktor. Små kommuner blir ofta meriter för att sedan söka sig vidare, och det får vi nog acceptera. På förvaltningschefsnivå tror jag att det skiljer sig ännu mer, speciellt inom skola och omsorg. Vi kan aldrig konkurrera med stora kustkommuner i lönesättning, säger Peter Andersson.

Han upplever själv inte lönen som ett problem.

– Att höja min lön med 50 000 skulle nog vara svårt att sälja in hos medborgarna, och svårt att motivera. Jag trivs så fantastiskt bra med mitt jobb. Jag klagar inte.  

Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur. (ARKIVBILD)
Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur. (ARKIVBILD)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!