Ungdomar frias från skadegörelse

Två pojkar i femtonårsåldern frias från åtal för skadegörelse. Då ingen såg själva skadegörelsen är det möjligt att de bara befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle.

Två pojkar frias av Luleå Tingsrätt.

Två pojkar frias av Luleå Tingsrätt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Älvsbyns kommun2019-11-18 16:49

Det var i augusti nu i somras som någon vandaliserade fyra motorvärmarstolpar genom att klippa sönder locken till dem. Det orsakade skador för cirka 16 000 kronor. Ett vittne som var ute och promenerade med sin granne hörde ett ljud från parkeringen då hon var cirka 200-300 meter därifrån. Hon såg pojkarna lysa med en ficklampa från en mobiltelefon och hörde klickljud som från en tång. Vittnet var också säker på att stolparna var hela när hon gick förbi parkeringen fem minuter tidigare.

En av pojkarna berättar att han såg att en av stolparna saknade ett lock, plockade upp locket och tittade på det och kastade sen bort det i gräset. Stolparna var redan vandaliserade när de kom dit och de väntade bara på en kompis som aldrig kom. 

Det går inte att styrka att det faktiskt var pojkarna som vandaliserade stolparna eftersom att vittnet inte faktiskt iakttagit när det hände. Därför lägger rätten stor vikt på hur pålitlig hennes minnesbild är när det gäller att stolparna var hela när hon först passerade några minuter tidigare.

Vittnet var ute och spelade Pokémon Go med sin mobiltelefon nattetid vilket rätten antar försämrat hennes mörkerseende och därför ifrågasätter man att hon verkligen la märke till att motorvärmarstolparna var hela när hon passerade parkeringen första varvet. Bedömningen man gör är att det inte går att styrka att det verkligen var pojkarna som utfört skadegörelsen. Därför ogillas åtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!