Klart för gemensam räddningstjänst vid nyår

Den gemensamma räddningstjänsten drar igång från den första januari 2020. Det var långt ifrån ett enigt beslut.

Verksamhetsövergången innebär att brandmännen i Älvsbyn blir anställda av Piteå kommun. Förespråkarna ser stora möjligheter för båda kommunerna i samverkan.

Verksamhetsövergången innebär att brandmännen i Älvsbyn blir anställda av Piteå kommun. Förespråkarna ser stora möjligheter för båda kommunerna i samverkan.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-10-22 15:17

Älvsbyn och Piteå har länge haft gemensam räddningschef, men det här betyder en verksamhetsövergång till Piteå och att en gemensam räddningsnämnd bildas. Kommunalråden i båda kommunerna är mycket positiva till samarbetet.

– Det känns bra att vi stärker vårt samarbete med Piteå kommun. Den gemensamma räddningstjänsten kommer att stärka kompetensförsörjningen för båda kommunerna, säger Tomas Egmark, kommunalråd Älvsbyn.

– Jag är glad över Älvsbyns beslut och ser fram emot ett fortsatt bra samarbete mellan kommunerna. Vi behöver samarbeta inom flera områden, säger Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå kommun.

Oppositionen var mer tveksam. Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet såg inga direkta fördelar utan främst extra kostnader för Älvsbyn.

– Vi har verkligen fått en bra utredning. Men ingenting i den får mig att tänka att det här är bra. Det som händer är att vi lägger ut 450 000 kronor om året i en ekonomi som redan är i obalans. Vi behöver inte skynda på att slå ihop Piteå och Älvsbyn till en kommun, säger Inger Lundberg (L).

– Vi har inte fått fram ett enda argument för hur det här är bra för Älvsbyns kommun. Vi får en stående kostnad på närmare en halv miljon. Argumentet är att det ska köpas in en ny bil, även om våra gamla bilar gått nästan ingenting, säger Orvo Hannlöv (SD).

– Vad kostar det att göra det själva? Det handlar om 450 000 kronor per år i obestämd framtid. Det är stora frågor, säger Daniel Strandlund (C).

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet var båda positivt inställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!