Friheten blev viktigare än bekvämligheten

Linda-Marie Nordberg var trött på det ekonomiska oket som fasta avgifter för med sig. Lösningen blev en flytt till "enklare" förhållanden.

Det var den här bilden som Linda-Marie Nordberg såg framför sig när hon planerade flytten. Att sitta i en fotölj och värma sig vid elden är bara för härligt.

Det var den här bilden som Linda-Marie Nordberg såg framför sig när hon planerade flytten. Att sitta i en fotölj och värma sig vid elden är bara för härligt.

Foto: Håkan Öberg

Fällfors2019-11-15 20:00

"Är du vegan? Elallergiker? Miljöaktivist?" Det är frågor som ställs till Linda-Marie Nordberg när hon valt att bosätta sig i en timring från 1850-talet i Fällfors utan varken rinnande vatten eller el. Svaret blir att hon är precis som alla andra, fast lite friare. Efter avloppsproblem i sitt förra hus bestämde hon sig för att aldrig ha ett hus som är fast i det kommunala avloppet igen.

– Då var det en bekant som tog mig hit och visade upp det. Jag tänkte att det här kan funka. Det hade ingenting, förutom att det hade potential. Sonen sa till mig att det här ska "DU" köpa, då var det ett enkelt val. 

Spisen rykte in, och det var väldigt smutsigt då ingen bott i huset på 10-20 år. Nu har hon bott här i ett år oh det har varit en intressant resa.

– Det hade varit enklare att köpa ett hus som någon bott i. Men sen jag flyttat hit har det växt fram väldigt nära relationer till människorna i närheten som hjälpt mig med saker. Det är också väldigt värdefullt.

Hantverkare sa att det kommer inte gå att bo i torpet på flera år, men det tog bara tio månader att få till det. Muren och fönstren är renoverade, nya kaminer och gasolelement är installerade så nu är det varmt och skönt. Marken är dikad och den nybyggda vedboden är fylld med ved för de närmaste tre åren.

– Det är gjort väldigt mycket som är viktigt men inte syns. Därför var det extra kul när jag fick upp tapeten så att det äntligen fanns något man kan se och ta på. Då kände jag att nu kommer jag någonstans.

Hon är van med stugliv sedan uppväxten och har själv stuga utan el och vatten. Mobiltelefonen laddar hon i bilen och med powerbanks. Bilen är utrustad med dieselvärmare för att klara vintern.

Förstår du att vissa tycker det är underligt?

– Ja det är nog ovanligt att göra något sånt här mitt i arbetslivet. Men det fungerar väldigt bra med mina timvikariejobb där jag själv kan planera hur jag vill arbeta och får tid till vad jag tycker är viktigt istället.

Vad är viktigt?

– Det låter fånigt kanske, men tid. Tid för eftertanke. Jag trivs att vara ute, stapla ved och fiska. Vill jag kan jag åka upp till stugan i Kiruna kan jag vara där i en vecka om jag så vill. Tid att besöka min dotter i Luleå eller hjälpa min son med något. Jag är fri att välja mitt schema för jag har inte så stora utgifter. Jag är fri att styra över sånt och det trivs jag väldigt bra med.

Med Fällforsberget i bakgrunden och altan i sluttningen ned mot vägen går det inte neka till att det är en väldigt fin plats som Linda-Marie valt att slå sig ned på.
Med Fällforsberget i bakgrunden och altan i sluttningen ned mot vägen går det inte neka till att det är en väldigt fin plats som Linda-Marie valt att slå sig ned på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!