Allt fler tjejer bojkottar luciatävlingar

Traditionen med luciatävlingar är nästan som bortblåst. De senaste åren har allt fler arrangörer ställt in tävlingen då den ses som otidsenlig.

Tjejerna vill inte tävla i skönhet, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska museet.

26 november 2017 20:34

I lokaltidningar har bilder på glada tjejer som tävlar om att bli länets lucia varit en återkommande tradition. Men de senaste åren har allt fler arrangörer ställt in tävlingen, berättar experten Lena Kättström Höök som har skrivit boken "Lucia i nytt ljus" som kom ut förra året.

Sådant som utseendefixering och den passiva, förlegade könsrollen gör att tävlingarna blir färre. Många får inte någon att ställa upp överhuvudtaget, säger hon.

"Blont ideal"

Luciatävlingar började arrangeras på allvar år 1928 i Stockholm och kvinnorna som söktes skulle falla inom det "blonda idealet". Efter det spreds det till resten av Sverige – även idealet.

Hon skulle vara ung, blond, vacker och oskuldsfull. Det började i Stockholm och sedan vidare till nästa alla svenska kommuner och städer.

Genom åren har luciatävlingarna allt mer tagits över av konserter, där någon ur kören blir lucia, vanligen via lottning. I Örebro slutade arrangören Lions med tävlingen för några år sedan.

Vi ville undvika att det skulle bli en skönhetstävling och i stället så satsade vi på musiken och tog in folk som är intresserade av det, säger Per Eckeborn som ansvarar för luciafirandet.

Trots det tvingas Lions ställa in årets luciafirande i Örebro efter att ha fått in alldeles för få ansökningar från tjejer som vill ställa upp.

Intresset började avta redan för sex till åtta år sedan. Innan dess sökte jättemånga. Jag tror tyvärr att traditionen blir allt mer utraderad i ungas medvetande, säger han.

Tävling kvarstår

På Gotland finns traditionen kvar – och intresset är stort. Totalt sju kandidater tävlar om att bli årets lucia. Men arrangören Gotlands tidningar är tydlig med att det inte är en tävling i skönhet.

Anledning till att vi håller i traditionen är att Gotlands lucia sprider mycket god stämning på ön. Man turnerar runt på bland annat äldreboenden och skolor och samlar samtidigt in pengar till välgörenhet, säger Mats Pettersson, redaktionschef för Helagotland.se.

Enligt honom röstas kandidaterna fram genom sången, men bilderna finns ändå kvar.

Det går att diskutera om formen för hur lucian väljs fram är den mest ultimata. Det är något vi måste fundera på inför nästa år, säger Pettersson.
Fakta: Lucia

Lucia var en kristen jungfru från Syrakusa i Italien som på 300-talet dog martyrdöden. I den romerska mässans kanon firas hon den 13 december.

I Sverige markerade lucia under medeltiden starten på julfastan. Därför skulle man äta rikligt före gryningen. Även sedan Sverige har blivit protestantiskt fortsatte man med traditionen att äta riktigt rejält på luciamorgonen.

Under 1600- och 1700-talen växte den svenska lussebrudtraditionen fram i Västergötland. Därifrån spreds firandet under 1800-talet vidare, bland annat till universitetsstäderna.

1928 anordnade Stockholms Dagblad det första offentliga luciatåget. Seden spred sig sedan snabbt över landet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!