Det var i mars i år som länsstyrelsens djurskydd beslutade att omhänderta de 54 draghundarna av raserna Alaskan husky och Scandinavian hound-typen.

Detta efter flera tidigare beslut enligt djurskyddslagen och förelägganden om att förbättra hundhållningen på olika sätt.

Hundarna fanns alla på kvinnans avlägset belägna gård i Pite älvdal och omhändertogs vid ett och samma tillfälle av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer med hjälp av polis.

Hundarna har därefter inhysts på Binagårdens hund- och kattpensionat i Luleå, som också fått uppdraget att försöka sälja hundarna efter att länsstyrelsen fattat beslut om det också. Alternativet var avlivning.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, har på olika sätt försökt stoppa både själva omhändertagandet och försäljningen, nu senast genom att hävda att hon inte äger allihop själv utan bara haft dem inhysta och skött om dem.

Tre namngivna tyska medborgare har därefter kontaktat länsstyrelsen och skickat in bilder och dokument som påstås visa att de äger vissa av hundarna.

Länsstyrelse och polis har dock konstaterat att det inskickade materialet inte bevisar någonting och att det rör sig om efterhandskonstruktioner för att försöka "rädda tillbaka" kvinnans hundar.

Polisen gick därefter ut med en uppmärksammad säljannons på nätet som fått många djurvänner att reagera.

– Det är i sig inte ovanligt att polisen säljer djur som länsstyrelsen om händertagit, men det är nog definitivt första gången som vi på länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit så många hundar, sa Anna Modig, enhetschef för djurskydds- och veterinärenheten, i samband med det.

– I första hand beslutade vi att hundarna ska försöka säljas eller överlåtas och i sista hand avlivas om det inte gått att överlåta eller sälja dem, förklarade hon.

Andreas Laine vid Binagården konstaterar att det inte varit några problem med att hitta köpare till hundarna. Massor av människor har hört av sig. Problemet har istället varit att hindra kvinnan och hennes tyska vänner från att köpa tillbaka hundarna.

– Nio av hundarna är kvar i dag, resten är sålda, säger Andreas Laine.

Han berättar att kvinnan och hennes vänner/bulvaner gjort flera försök att komma åt hundarna.

– Och vi tror att fyra av dem kanske kan ha hamnat tillbaka hos henne igen, tyvärr.

Kvinnan riskerar i så fall totalt djurförbud.