”Sven-Bertil är den siste gentlemannen”

I dag kanske du säger Miriam vem? I höst, när tv-succén ”Så mycket bättre går in på sin sjätte säsong, kommer du förmodligen att kunna stava till efternamnet Bryant.

På torsdagen besökte popartisten Piteå dansar och ler.

22 juli 2015 15:33

Artisten som har nära till ordet ”fett” har parkerat kabinväskan på trappan till Piteå museum. Miriam Bryant har flugit hit. Numera är flygrädslan  –  ett stort besvär som tidigare fått henne att gråta och kippa efter andan –  som bortblåst.

– Jag har insett det i livet, att om man tycker att någonting är otäckt måste man ”fejsa” det, utsätta sig själv för de jobbiga sakerna. Då blir det gött, man kommer över det och så blir det inte så dramatiskt sedan. Jag blev inslängd på ett plan när det inte gick att åka tåg till Tyskland. Vi hann inte åka tåg. Sedan dess har jag suttit på ett flygplan, känns det som (skratt).

I Kent-familjen

Hon känner att hon ständigt jagar en dröm. Låtarna ”Finders, keepers” och ”Push play” har blivit hits för den mörkröstade sångerskan och hon har delat scener med riktiga giganter. Däremot har hon haft svårt att landa i nuet och känna närvaron i ögonblicken.

– Vilka häftiga grejer man än har fått uppleva så nöjer man sig fan aldrig. Jag gör inte det.

Härom året rekryterades hon som en av tre bakgrundssångerskor av Kent, ett band hon själv är stort fan av och nu har fått en häftig ”biroll” hos.

– Många av Kent-gigen har varit bland mina fetaste scenupplevelser. Vi var på Bråvalla nu senast. Jag har ett filmklipp från scenen på mitt Instagram där det är 50 000 personer som vevar med armarna i takt. Jag har aldrig sett så mycket folk från det hållet.

Ingår ni tre tills vidare i någon slags fast stab?

– Det är känslan när vi är ute och lirar. Det är inte så att man sitter i olika rum. De ser absolut oss som en del av sitt livekoncept.

– Det är häftigt att få ta del av den ”maskinen” och få vara typ ”strösslet” på glasstoppen - det som får det att se ut och låta ännu lite dyrare.

Ska du skriva låtar med Jocke Berg nu?

– Det har vi pratat om. Vi har försökt att få till det, men vi är så himla upptagna. Jocke och jag vill gärna göra det, men vi vet inte när. Det kommer att bli mer Kent-samarbete, det tror jag.

Troligtvis går hon in i studion under hösten/vintern för att släppa en ny platta. Det kommer förmodligen att handla om elektronisk soulpop med texten i fokus, men hon är sugen på att göra någonting på svenska också.

– Jag har skrivit poesi på svenska sedan jag var liten. Det blir bra poesi.

Cigaretter och akvarell

En stark anledning är hennes medverkan i ”Så mycket bättre”, där tittarna får höra henne sjunga på svenska. Serien är färdiginspelad och klar. De tio dagarna blev en höjdare för Miriam Bryant.

– Det var alldeles bisarrt. Det kändes som 30 dagar.

– Jag känner mig otroligt bortskämd att få vara med om det. Att få höra Sven-Bertil Taube tolka min musik ... Han är ju Sveriges bästa tolkare. Han bara står där och äger skiten ur alla.

– Första dagen kändes han gammal och tråkig. Jag brukar gilla gamla människor, för de brukar ha roliga saker att berätta. Sedan visar det sig att han är helt fenomenal. Vi fick bra kontakt och blev jättegoda vänner. Det var skitkul.

Hon fick en limpa cigaretter och en egenmålad akvarell i present av honom.

– Jag svär ju mycket. Han tyckte det var provocerande i början. Sedan började han svära själv. Jag har videoklipp på honom där han säger ”fan, jävla skit”. Det tror man inte om Sven-Bertil. Han är ju den sista gentlemannen.

– Han sa till mig sista dagen att han tyckte att jag börjat svära lite för lite och att ”till och med när du svär låter det som guld ur din mun”. Han var fin alltså. Vi blev goda vänner.

Själv har hon aldrig sett ett avsnitt av serien och hon vet inte vad hon ska förvänta sig av genomslaget.

– Kanske blir man igenkänd. Det återstår att se. Kanske blir det värsta floppsäsongen, men jag tycker att folk ska titta, för jag tror att det blir jävligt bra.

Fakta Miriam Bryant

Yrke: Artist och låtskrivare

Ålder: 24

Från: Utby, Göteborg

Kända låtar: ”Finders keepers” och ”Push play”, båda från debutalbumet ”Raised in rain”.

Aktuell: Spelning på Piteå dansar och ler. I höst är hon en av de medverkande artisterna i ”Så mycket bättre”, tillsammans med bland andra Lisa Nilsson, Andreas Kleerup och Sven-Bertil Taube.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Sandlund