Youtuber med sikte på Nordkorea

Som en av framtidens youtubers vill Mirja Lakso från Piteå kombinera artisteri och egna tankar med intressanta människomöten på avlägsna platser. På onsdag kväll gör hon och kompisen Johanna Salin en showsupé i Luleå.

8 maj 2018 18:55

PT har flera gånger tidigare skrivit om musikern och idésprutan Mirja Laksos äventyr. Hon har tillbringat långa perioder på resande fot. I Sydostasien, i Östeuropa, på Balkan, i USA och i Sydkorea. I Vietnam uppträdde hon tre kvällar i veckan på barer. I Rumänien bodde hon hemma hos diktatorn Ceaucescus kock. Under ett år i Sydkorea skrev hon K-pop till koreanska artister och har nyligen fått med en låt i tv-serien ”Revolutionary love”.

– Jag känner mig som en nomad. Jag känner mig som mest hemma när jag är på en flygplats, på väg någonstans.

Många i hennes egen ålder (30) har bil, villa och skoter. För egen del har hon till och med tackat nej till artistlansering för att inte bli fastlåst vid kontrakt. Hon värderar friheten högt. Det hon äger ryms i några flyttlådor.

– Det enda behov jag har är att få se, förstå och förmedla mer.

.

Mirja Lakso vill underhålla, inspirera och talar gärna om feminism. När hon flyttade tillbaka till Piteå i höstas startade hon en blogg ("on the street of dreams") där enskilda inlägg haft 5 000 läsare.

Hon säger att hon är en extrem personlighet och hon är öppen med att hon är bipolär. Det har varit ”upp och ner” som Mirja Lakso uttrycker det. Hon känner en allmän vilja att vi ska våga prata mer om psykisk ohälsa.

– Där tänker jag att jag kan bidra lite. Att folk vill läsa och följa mig tror jag beror på min ärlighet, att jag kan var det storslagna och ”crazy” och krydda lite extra, men sedan skala av allt, vara extremt utlämnande och säga precis hur jag känner och mår.

.

I vår läser hon utbildningen ”Framtidens Youtuber” på distans vid Kalix folkhögskola. På utbildningen lär hon sig om sociala medier, program, redigering och entreprenörskap.

– Jag känner att jag är bra på att vara framför kameran, skapa innehåll och göra intressanta saker. Det tekniska är tufft för mig. Anledningen till att jag sökte var att jag ville lära mig att göra saker mer professionellt.

Hon konstaterar att det är mycket hälsa, skönhet och mode i influencer- och bloggvärlden.

– Jag vill gå en mer artistisk väg. Det finns många program om hur influencers och bloggare ska bli artister. Jag är artisten som vill gå mot den världen. Det känns jätteutmanande. Jag jobbar mycket med att få mer spridning på instagram och facebook.

Till hösten börjar hon en påbyggnadstermin. Ett mål är att ta sig till Nordkorea innan årets slut.

– Min tanke är att resa till udda stater som Kazakstan och Nordkorea, filma och träffa människor som bor där och se "hur annorlunda är vi". Kanske har vi mer gemensamt än vi tror.

.

Hon känner sig befriad när hon går in i sitt alter ego, Mira Lux, som är hennes alias på scenen och i bloggen. Det blir mer show då.

– Sedan kanske man inte kan ha sin ”super-Hollywood-look” när man är i Kazakstan, men det väcker nyfikenhet och folk vill vara med. Det blir mer oskuldsfullt och intensivt.

– När jag är Mira Lux är jag mitt offentliga, showiga, underhållande jag. När jag är Mirja är jag mer privat och reflekterande.

Att få skildra möten mellan människor på avlägsna platser står högt på önskelistan.

– Jag är en blandning mellan Jan Myrdal och Lady Gaga kanske (skratt). Jag älskar hans resor till Kambodja på 70-talet. Jag är ju historieintresserad. Det jag skriver om i dag är humor, sex och historia. Det är en salig blandning däremellan.

.

På utbildningen träffade hon Luletjejen Johanna Salin. Tillsammans har de två sänt live på Facebook, filmat och gjort en vlogg.

– Vi har båda karaktärer som vi går in i som är ganska extrema och utåtriktade. Det är hundra procent fokus på underhållning. Vi har funnit varandra, har kul ihop och kompletterar varandra.

De blev tillfrågade att göra krogshow på krogen Goodwill. Onsdagskvällen blir en testomgång. Planen är att göra fler program i vår.

Johanna gör ett burleskframträdande med mycket dans. Mirja Lakso kommer att framträda med sina egenskrivna poplåtar i pianotappning. De kommer även att göra någonting tillsammans.

– För mig är det jättespännande med någonting nytt. Vad kan vi hämta från varandras världar?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!