Tunga priser till Susanna Lindmark

Pitebon och körledaren Susanna Lindmark vann tre tunga priser under Föreningen Sveriges körledares årliga körledarkonvent. ”Det känns fantastiskt. Jag är hedrad, glad, stolt och tacksam”, säger hon.

16 oktober 2017 14:08

Hon är konstnärlig ledare för kören Arctic Light och hade den med sig på konventet (i år på temat Barn och unga) som hölls i Umeå den gångna helgen. De gjorde en minikonsert och uruppförde Lindmarks ”We are one” (som vann andrapris i den nationella kompositionstävlingen) på Norrlandsoperan, tillsammans med dess barnkör.

Susanna Lindmark tilldelas även Madeleine Ugglas stipendium samt, det kanske tyngsta i sammanhanget, utmärkelsen Sveriges barn- och ungdomskörledare 2017 (utdelat av Ung i kör, Sveriges barn- och ungdomskörer).

Vad betyder priserna för dig?

– De betyder ett erkännande. Att bygga upp verksamheten från idé till vad Arctic Light har blivit har varit en resa, men också inneburit oerhört mycket arbete. Det här erkännandet är ett kvitto på att man inte är helt fel ute.

Hon ser en geografisk aspekt också.

– Vi är hundra mil ifrån de stora städerna där mycket händer. Det känns fint att Norrbotten får synas i sammanhanget, att göra någonting för unga tjejer och att det uppskattas.

.

Utöver heder och ära innebär ger de tre priserna Susanna Lindmark totalt 75 000 kronor.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Ge mig själv tid att skapa mer. Jag har hållit på ett tag med att skriva en metodbok, men jag har så lite tid. Pengar är tid och tid känns värdefullt. Det här blir grogrunden till skapande – boken och ny musik – samt resa ut för att ”vidvinkla” och fördjupa mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!