Stort biljettryck inför Festspelen

Fullspäckade dagar väntar musikälskare i Piteå. På lördag drar Festspelen igång. ”Många biljetter har gått åt. Det känns spännande och kul”, säger producenten AnnaCarin Johansson.

12 juni 2019 17:20

Ända sedan början av 80-talet har Festspelen varit en återkommande höjdpunkt i Piteå. Och nu har försäljningen av förköpsbiljetter varit den bästa på fem–sex år.

– Det ser bra ut. Jag tror det beror på bredden, alltså att vi har ett väldigt brett program, resonerar AnnaCarin Johansson.

Några av årets dragplåster är popartisterna Maia Hirasawa och Rebecka Törnqvist, Mello-finalisten Wiktoria och Linnea Axelsson – vinnaren av Augustpriset.

Festspelen satsar på en stor variation av musik med förhoppningen att locka alla möjliga målgrupper. I programmet ingår även barnföreställningar.

Finns det ändå någon röd tråd eller har ni tänkt på något speciellt sätt?

– Det ska vara bra musik, det är vår röda tråd tänker jag. Bra grejer är roliga grejer, menar AnnaCarin Johansson.

Konserterna tar huvudsakligen plats i Studio Acusticums lokaler. Det kompakta programmet, publiken och den festliga känslan tycker konserthuschefen Roger Norén är ”festivalens kärna”.

– Publiken gör festen, säger han. Det är kul att det säljs mycket biljetter för då blir det mer festligt, det är just interaktionen mellan publiken och artisterna som är så cool.

Att intresset för Festspelen verkar öka kanske inte är någon överraskning. Överhuvudtaget verkar musiken vara i ett uppsving.

– Folk känner sig nog hemtama i miljön. Vi ser en stor ökning i konserthuset generellt, både bland Piteåbor, länsbor och andra. Piteåborna är ruskigt bra på att gå på konserter, menar Roger Norén.

Piteå är en mindre stad och ligger inte i något centralt geografiskt läge, men musiken är stor och traditionerna starka.

– Det är ganska lätt att locka hit artister, tycker AnnaCarin Johansson.

– Kanske beror det på nyfikenheten som finns här, de vet att Piteåborna uppskattar musiken och tycker därför att det är kul att komma hit.

Piteåbornas starka konsertvanor kan nog delvis komma från Piteå dansar och ler.

– Den har funnits sedan 1990. Barn här växer upp med musiken och lyssnar på den från tidig ålder.

Festspelen inleds alltså på lördag och pågår under fem dagar, det vill säga mellan den 16 och 20 juni. Det blir fullspäckade dagar med musik i alla dess former.

– Vår förhoppning är att besökarna ska vara helt slut efter sista kvällen. De kan få sova på midsommar, skrattar AnnaCarin Johansson.

Årets artister i Festspelen

Oddjob, Smith & Thell, Sveriges Ungdomskör, Neo tillammans med Linnea Axelsson, Blues från bakvattnet med Ronny Eriksson och Leo Holmberg, Kompisbandet - Barnens Festspel, Maja Kristina, NKO möter Maia Hirasawa, Wiktoria.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Elvstrand

Ämnen du kan följa