På lördag vet du vem Love är

14 oktober 2014 16:28

På lördag kväll kväll händer det. Gamla låtar föds på nytt. Äldre artister möter en yngre publik. Yngre artister möter en äldre. Statusfält översvämmas av kommentarer.

”Så mycket bättre” är tillbaka och det ser riktigt intressant ut den här gången. Amanda Jenssen, Ola Salo, Kajsa Grytt, Orup, Love Antell, Familjen (Johan T Karlsson), Carola. Alltså, wow!

Nu väntar ett häftigt skyltfönster för deltagarna. Åtta veckor i rad på bästa sändningstid. ”Så mycket bättre” har betytt en hel del för deltagarna. Ett ekonomiskt värde, visst, men också i fråga om hur man framställs.

Petter fick plötsligt respekt även hos en äldre, icke hiphopande publik. Petra Marklund presenterade sig på svenska och tog språng mot andra sound och sammanhang. En ny generation lärde sig stava till Sylvia Vrethammar. Ken Ring gick från riksbuse till den sköna killen du vill bjuda över på grillat. Den stora utmaningen är förstås musikalisk, att göra en redan känd låt till sin egen. Här är Lex ”Mikrofonkåt” och Laleh-effekten fina föregångare.

Ibland blir det lite väl gråtmilt över vinglasen när ätstörningar och trassliga familjeband avhandlas, men i långa stunder är ”Så myckest bättre” trivsel-tv när den är som bäst.

Hjärtat jublar över Love Antells medverkan. Love Who? Jo, en slyngel från Stockholm som skriver starka låtar inom ett brett spektra av pop, rock, soul och annat. På sina tre album som frontman i Florence Valentin blev det empati, social medvetenhet och toksväng i sällan upplevd förening. Låtarna ”Pokerkväll i Vårby gård” och ”Allt dom bygger upp ska vi riva ner” är lika bra som sina titlar. I programmet hoppas jag få höra Carola ge sig på favoriten”Upp på sociala, ner på systemet”, men tyvärr slutar det nog som ett tankeexperiment i min skalle. Orup har i vart fall paxat ”Främling”.

Piteås evenemangshöst är i full gång. Chansa och upptäck! I de flesta fall kommer du att landa i bra upplevelser. Bakom ett okänt namn kan morgondagens stjärna döljas. Apropå det önskar jag ett större genombrott för nämnda Love (som faktiskt har gigat i Piteå tre gånger). Det är dags nu.

Höst var det. Ruggvädret rubbar dock inte den positiva utstrålningen hos gatumusikanten på Storgatan. Han river av ”When the saints go marchin’ in”. Väldigt amerikansk musik får plötslig östeuropeisk touch. Den glade med dragspelet får feeling och sjunger med i snålblåsten. ”Daj-daj, daj-daj, da-daj-daj-daaa ...” På en halv minut har satt tonen för resten av min dag. Fint.

Till sist. Min kollega Rolf Nilsén, kulturkraft på Kuriren, lämnade nyligen jordelivet. Jag kände honom inte särskilt väl, men jag uppskattade hans texter och alla våra möten ute på konserter och festivaler. En sann vän av musik, litteratur och film som brann för god kultur och att dela med sig av den till andra. En ödmjuk och hjärtlig person som satt på en kunskapsbank utöver det vanliga. Jag hoppas att bluesfarbröderna spelar grymt bra låtar för honom i hans himmel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Sandlund