Orgelkonst för alla åldrar

Musikfestivaler med fri entré avlöser varandra i Piteå. Nästa är Organic Art som startar på söndag med orgelvisning för barn.

30 mars 1916 10:48

Den kombinerade orgel- och konstfestivalen som pågår hela nästa vecka, till och med fredag, vänder sig till alla åldrar med både ny och äldre musik i olika genrer. Ett exempel på vad pengarna som skänkts för att synliggöra Orgel Acusticum kan verka för i framtiden, enligt Monica Johansson.

Hon är prefekt vid Luleå tekniska universitets institution för konst, kommunikation och lärande i Piteå, i folkmun fortfarande kallad musikhögskolan.

– Organic Art är visserligen planerad sedan länge, men är exempel på en typ av aktivitet som vi med hjälp av miljonen kan utveckla vidare, svarar hon via e-post angående donationen från en anonym givare.

– Vi har påbörjat diskussionen av vad den skänkta miljonen ska användas till men har i nuläget ingen färdig plan, tillägger Monica Johansson.

Orgel Acusticum ljuder alltså hela första veckan i april, med professor Gary Verkade och fem orgelstudenter samt en berömd tysk solist vid manualerna.

– Mina studenter sköter orgelvisningen på söndag. De visar instrumentet genom att spela stycken och melodier som barn och ungdomar brukar kunna relatera till, exempelvis musiken ur Star Wars-filmerna och spelet Supermario, säger Gary Verkade.

Studenterna heter Per Brudsten, Helena Holmlund, Linus Landgren, Samuel Lind, och Aron Nygren.

Onsdagens tema blir begravningar, dop och bröllop.

– Musik som spelas vid sådana tillfällen känner de flesta igen. Vi framför de välkända styckena plus annan musik av samma tonsättare, så att folk som kommer kan utvidga sin föreställning om dem, säger Gary Verkade.

I mars i år inföll 100-årsdagen av Max Regers bortgång, vilket uppmärksammas vid måndagens och fredagens konserter som kombineras med bildkonst respektive dans. Max Reger var en senromantisk tysk tonsättare, pianist, organist och dirigent och Gary Verkade kommer att spela fyra stycken ur en samling av honom på måndag kväll.

– Då blir det också två uruppföranden av den tyska tonsättaren Jörg Herchert. Han är 72 år och komponerar för alla möjliga uppsättningar, även orgelmusik.

– Orgeln är faktiskt hans favoritinstrument och han har skrivit en hel rad stycken åt mig, bland andra de här två som jag spelar för första gången på måndag, säger Gary Verkade.

Han beklagar att Jörg Herchert blivit allvarligt sjuk och inte kan närvara, vilket var meningen.

Desto gladare är Gary Verkade över att den tyska organisten Thomas Schäfer kommer. Han avslutar Organic Art på fredagen, tillsammans med dansaren Maria Lawino Johnson från Piteå.

– Thomas Schäfer är en lysande orgelspelare som också är verksam som lärare. Han har ägnat hela sitt liv åt Max Reger och är expert på hans musik. Jag är jätteglad över att han tackade ja, säger Gary Verkade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karina Sundkvist