Hon kommer från byn Ratan utanför Umeå, men i gymnasieåldern bodde hon även i Luleå och i Piteå där hon gick humanistisk linje på Strömbacka. Redan som barn var hon en kreativ själ som spelade fiol, piano och så småningom började skriva egna låtar.

.

I tolv år bodde hon i London. Hon uppträdde bland annat på teatrar och pluggade sång på Royal Academy of Music

– Det var ett fantastiskt lärosäte där jag knöt en mängd kontakter. Jag tog med mig dem och en god arbetsdisciplin.

Sedan fem år är hon tillbaka i Sverige och är i dag bosatt i Stockholm där hon både undervisar i musik och satsar på sin egen artistkarriär. Båda går hand i hand, säger hon.

I London träffade hon musikern Tassos Spiliotopoulos . De uppträdde mycket tillsammans och han är i dag hennes bollplank, gitarrist och producent.

– När jag skrivit en låt kommer producenten in i bilden. Vi skapar soundet tillsammans. Det finns ganska många starka gitarr- och röstarrangemang som vi arbetar fram.

.

Sitt nya album ”Secret about you” beskriver hon som en skiva med ett bredare sound än på föregångaren från 2008.

– Jag tycker att det är mer driv i de nya låtarna. Vi har lagt till trummor och bas. Man kan lyssna på skivan många gånger och ändå hitta nya saker.

Jenny Holmgrens stil ligger inom popgenren, med en krydda av folkmusik och country.

– Det är från hjärtat, men vänder sig till folk som kanske har varit med ett tag. Den är ganska positiv, men inte ”tjosan, hoppsan”, förklarar hon.

.

Bland teman på skivan finns relationer och föräldraskap.

Låten ”Witches and flames” ser hon som en metafor till kvinno- och människoförtryck.

– Förr fördrevs man från sin bygd eller brändes för att man ansågs hålla på med trolldom. Låten handlar om normer och vad som händer om man bryter mot dem.

”The minute you arrived” är riktad till Jenny Holmgrens dotter.

– Hon visar tidigt tecken på att ta för sig. Hon är rask och rapp. Mitt budskap är ”jag hoppas att du går ut och blir den här stora drottningen du är”, att ta chansen.

.

I höst tänker hon turnera norrut mot sina rötter. Den 28 oktober blir det konsert på Ebeneser i Luleå. Det blir spelningar i Umeå och Skellefteå också och hon tittar även på möjligheter till en Piteåspelning

– Jag jobbar på hela tiden och driver många projekt parallellt. Allt har sin tid.