Folket i Pite älvdal som hjälper musikhjälpen

Under måndagkvällen drog musikhjälpen i Sveriges radio igång. Detta år är temat ”Barn är inte till salu” och insamlade pengar ska gå till att motverka sexhandeln med barn världen över.

12 december 2017 09:36

Ska du eller någon du känner göra något för att samla in pengar till musikhjälpen? Tipsa gärna oss på tipsa@pt.se eller sms:a 720 18 och inled meddelandet med texten PT TIPS.

Som vanligt är det många som försöker hjälpa till och startar insamlingar. Vem kan glömma förra året när Jacob Gabrielsson auktionerade ut ett paltkalas?

Tatueraren Robert Ekman är en av dem och han auktionerar ut en sittning i tatueringsstolen där pengarna oavkortat går till musikhjälpens insamling. "Jag kan till och med slänga in lite skönsång eller pulverkaffe på köpet!", skriver han i sitt inlägg. Robert är lite av en veteran i musikhjälpensvängen och har gjort samma sak flera år tidigare. Piteå-Tidningen skrev om han redan år 2014 när han auktionerade ut en sittning till musikhjälpen för att hjälpa stoppa spridningen av HIV och redan 2013 var han med och tatuerade för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet.

Roberts auktion hittar ni här.

En till tatueringsrelaterad insamling är Ebba Wikbladh, Alma Husanovic och Åsa Westerlunds insamling som heter "MH2017 som tatuering". Deras mål är att nå upp till 15 000 kronor. "Som det rullar på nu så hoppas vi kunna nå upp till den summan", skriver Ebba Wikbladh till Piteå-Tidningen. Om de når summan så kommer de att tatuera in årets hashtag, alltså #MH2017 för att visa att det är ett ämne som är viktigt att lyfta fram. Wikbladh menar att det är något som de kommer att gå med hela livet, och att 15 000 kronor kommer att förändra livet för många barn runt om i världen också. Tatueringarna blir en påminnelse om Musikhjälpen 2017 då de startade en sparbössa som ger barn en nystart i livet.

Crossfit Piteå kommer att släppa en "Workout of the Week" som både barn och gamla kan vara med på. Söndag den 17 december kommer man att hålla öppet hus då alla som kan och vill är välkomnade att hjälpa till att skramla för årets upplaga av musikhjälpen.

Crossfit Piteå har en sparbössa på musikhjälpens hemsida.

Studentradion PiteFM kommer att köra en "egen" musikhjälp. De kommer att sända live i 30 timmar från Kaleido med liveartister och skramla på stan för att samla in pengar. PiteFMs maratonsändning börjar vara lite tradition under musikhjälpen då de gjort det sedan många år tillbaka. De kommer också att anordna en luciakonsert på Röda lyktan under onsdagenskvällen. Då skänker Röda lyktan 20 kronor av försäljningen till Musikhjälpen.

 

Piteå-Tidningens UNG-redaktion har skrivit reportage inför årets sändning.

PiteFM har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Piteå-Tidningens nöjesredaktion har också uppmärksammat studentgänget bakom den lokalproducerade "Kulkalendern". Projektet har spelats in under fem dagar på musikhögskolan med studiomusiker, ljudtekniker, filmtean och gästartister. Från och med måndagen stöttar de då även Musikhjälpen. "Vi vill dra ihop så mycket pengar det bara går, säger Martin Danstål, en av initiativtagarna.

Kulkalendern har en sparbössa på musikhjälpens hemsida.

 

Piteå har en sparbössa som startats av Emelie Jonsson och lagts ut i Pitegruppen på Facebook med godkännande av administratörerna. "Många bäckar små och jag ber er, snälla bidra med en slant. Sprid detta vidare så vi kan visa hur bra Piteå är!" skriver hon i sitt inlägg.

Jävre har startat en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Älvsbyn har en sparbössa som heter Älvsbyn för Musikhjälpen. Vem som står bakom den är än så länge okänt.

Arvidsjaur har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Arjeplog har en sparbössa som heter "Arjeplog är int snål". Den har länkats i "Vad händer i Arjeplog" av administratören Hanna Dahlberg. "Jag vet ju att Arjeplogare är givmilda som fasen och vi tycker ju om att vara bäst och värst. Därför hoppas jag alla hjälper till att skänka pengar till bössan, hjälp gärna till att sprida länken", skriver hon i sitt inlägg.

Högstadiet på Solanderskolan i Öjebyn stödjer musikhjälpen med fikalotteri, försäljning under skyltsöndagen, insamling av pant i Uppis och även marmeladförsäljning.

Solanderskolan har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Rättspsykiatrin i Öjebyn stödjer musikhjälpen genom att oavkortat donera pengarna från deras Pizza-dag på Café aktiv, där personal och patienter bakar pizza till försäljning.

Rättspsykiatrin i Öjebyn har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Sarita Skoog från Piteå har startat en egen sparbössa som heter "Hjälp mig hjälpa" på Musikhjälpens hemsida.

Lindbäcks bygg har också en insamling bland personalen och bjuder in sina kollegor, kollegors kollegor, släkt och vänner att också donera pengar för att stoppa barnsexhandeln. De har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

 

Pitebanden Symphy´o och Josephi ställer sig också bakom Musikhjälpen. Den som skänker pengar till deras insamling får chansen att vinna en livespelning med båda banden i sitt vardagsrum. "Vi kommer hem till er och bjuder på en helkväll med mat, musik och mys", skriver de på sin sida. Datumet är satt till den 1 april, maten blir vegansk och musiken blir jazz, pop och "folk-vibes".

Symphy´o och Josephi har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Den Piteå-baserade Facebookgruppen Mammor i Norrbotten har startat en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

Piteå Sjukhus har startat en insamling som heter "Hjälp oss rädda liv".

Sunshines tavlor i Arvidsjaur har startat en tävling där man har chans att vinna diverse konstrelaterade saker. Beroende på hur mycket man skänker kan man ha chansen att vinna till exempel en målarbok eller en personlig tavla. Sunshines tavlor har en sparbössa på Musikhjälpens hemsida.

15-årige Casper Mäki har startat en sparbössa som heter "2002 gör skillnad". Hans motivering är att "vi måste få stopp på det hemska som pågår, alla summor räknas."

Alexander Lindahl från Piteå skänker sing signerade Francesco Totti-tröja till musikhjälpen. Auktionen är redan uppe i 50 000 kronor. Läs reportaget här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg