Filmrecension: Mansfilm om köttmyter

Gamla sanningar om kött och proteinintag utmanas på löpande band i den här karlakarlsdokumentären, som passar den som vill ta OS-guld eller bara leva så länge och så friskt som möjligt.

11 september 2019 10:19

Riktiga män äter kött. Det är sedan gammalt. I "The game changers" bjuds det på ett träffande kollage av reklamfilmer där det tydliga och köttsaftsdrypande budskapet är att det är så en riktig karlakarl som vill bli stor och stark ska äta.

På senare tid har väl reklambudskapen från livsmedelsindustrin mjukats upp en aning. Men seglivade myter om kött, protein och vad kroppen egentligen behöver, kanske särskilt för att bygga muskler, lever vidare. "The game changers" vill ändra på det och verkar sikta in sig främst på målgruppen män som gärna håller fast vid sin biff. Till sin hjälp tar man MMA-fighting, erektionstester (!) och Arnold Schwarzenegger, som nu för tiden är övertygad vegan och medproducent till filmen.

Huvudpersonen i filmen heter James Wilks, kampsportsexpert som till vardags tränar militärer i stridsteknik. När han blir skadad börjar han i sin läromästare Bruce Lees anda att söka information om hur han bäst kan komma tillbaka i form. I sin research får han reda på att gladiatorerna under romartiden var veganer. Chockad och nyfiken testar han själv att sluta med kött och mejeriprodukter – och blir snart återställd och starkare än någonsin.

Regissören Louie Psihoyos vann en Oscar för sin dokuskräckis "The cove" (2009), om japansk delfinslakt. Den här filmen är inte lika stark rent visuellt men budskapet är, i slutändan, minst lika angeläget. För även om filmens initiala fokus på elitidrottare är en rätt fascinerande och intresseväckande trojansk häst så är det egentliga budskapet förstås att både planeten och alla vi helt vanliga människor mår bättre av konsumtion av växtbaserad mat.

Som lekman är det förstås svårt att värdera all den vetenskap som presenteras (men den låter övertygande). Följande citat från den tyske tyngdlyftaren Patrik Baboumian är om inte annat slagkraftigt och tankeväckande:

"Folk frågar mig ofta hur jag kan vara stark som en oxe utan att äta kött. Då svarar jag: har du någonsin sett en oxe äta kött?"

Fakta: The game changers

Genre: Dokumentär

Premiär: 16 september 2019

Medverkande: James Wilks, Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian med flera.

Regi: Louie Psihoyos

Speltid: 1 timme 28 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!