Ernst Kirchsteiger dansar med torpet

Det blir ingen sommar utan Ernst Kirchsteiger. Tv-stjärnan renoverar i år ett torp vid sjön Hjälmaren.

Jag föll som en fura för huset, säger han.

16 juni 2017 10:21

I den tionde säsongen av "Sommar med Ernst" tar programledaren sig an ett litet hus vid sjön Hjälmaren strax utanför Örebro. Byggnaden ligger precis vid vattnet vid en plats som Ernst Kirchsteiger själv beskriver som underbar. Att vara i huset känns nästan som att vara på en båt, säger han.

Hade man satt taklamporna i gungning hade känslan varit total.

"Som en adventskalender"

Huset är litet, ligger bara tre meter från vattnet och har ett vackert burspråk. I byggnaden fanns från början många små rum, men Ernst Kirchsteiger och hans snickare har nu öppnat upp det och skapat mer yta.

Det var som en adventskalender med massa dörrar. "Vad finns där bakom?", undrade man när man gick runt, säger han.

Att skapa luft och utrymme var den största utmaningen för honom. Huset föll han för direkt – "som en fura" – när de i vintras skulle bestämma vilket hus de skulle arbeta med.

Jag blev förälskad i huset. Det tror jag att jag måste bli i de hus jag väljer att arbeta med, för det är ju ändå mina tankar och idéer som ska ta plats, och då måste jag älska huset, säger Ernst Kirchsteiger.

Upp till dans

Husrenoveringarna under somrarna beskriver han som danser. Varje år bjuder han upp ett hus till dans, och när låten är slut väljer han en ny danspartner.

Jag blir aldrig sentimental när jag lämnar ett hus, man gifter sig ju inte med alla man dansar med.

Varje år brukar Ernst Kirchsteiger få julkort, "från sommartorpen", som han beskriver det. På julkorten får han se husen i vinterskrud, med julstjärnor och ljusstakar i fönstren.

Ett riktigt sommartorp

Men vad kännetecknar då ett riktigt sommartorp? Det har inget med utseende eller form att göra, utan med känsla, enligt den folkkäre programledaren.

Det har med friheten att göra tror jag. Friheten och skillnaden. Man ska känna friheten i luften i ett sommartorp, kunna sitta och bara tomglo och fundera över vad man har åstadkommit. Det ska vara okej att bara sitta och tänka en dag. Man ska känna att allt är tillräckligt bra, att man kan vila, säger Ernst Kirchsteiger.

Årets säsong av "Sommar med Ernst" får premiär i TV4 den 22 juni.

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född: 1957 i Kroppa församling i Filipstads kommun.

Bakgrund: Slog igenom i början av 2000-talet när han jobbade för SVT och bland annat gjorde programmet "Sommartorpet". 2004 var han kanalens julvärd. 2007 lämnade Ernst Kirchsteiger SVT och gick till TV4. Där har han bland annat lett auktionsprogrammet "Första, andra, tredje", samt "Sommar med Ernst" och "Jul med Ernst".

Aktuell med: Den tionde säsongen av "Sommar med Ernst" som sänds i TV4 på torsdagar med start den 22 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!