Det svenska hyckleriet

19 september 2019 15:13

Det finns debatter och sen finns det debatter. Systembolaget verkar alltid hamna i den senare kategorin. Stockholmmoderaternas förslag om att monopolet ska ha öppet även på söndagar verkar ha skapat ramaskri. Det har tapetserats med opinionsartiklar i varenda tidning som google känner igen, och på internet verkar debatterna gått heta. En kan ju inte låta bli att både njuta och förskräckas. Svenskens hyckleri gällande alkohol vet aldrig några gränser.

.

Naturligtvis är det alkoholens skadeverkningar som debatteras, och motståndare laddar statistik i gevär och skjuter. Förespråkarna gör lyra, kalibrerar om siffror och variabler och skjuter tillbaka. Kommer fler att bli alkoholister? Hur påverkas brottsfrekvensen? Sjukvårdskostnader? Familjesituationer?

.

Men snälla, alla dessa skador är ju redan skedda, och inträdde den sekund som den första groggen hälldes upp i någon dimmig forntid. Det är ju en produkt som är laglig och säljs! Ska någon försöka inbilla mig att den som löper risk att falla i missbruk låter sig stoppas av ett söndagsstängt systembolag? Risken är nog större att hen istället bunkrar upp lite extra vid lördagens inköp. Och låt oss då anta att någon stackars alkis vaknar upp en söndag och upptäcker att flaskan är slut och det sedvanliga söndagsjärnet uteblir, ska då någon försöka inbilla mig att denne stackare tillfrisknar från sitt missbruk under sagda söndag? Gör vi den här människan en tjänst i vår prydliga, finvinsdoftande självgodhet genom att minsann hålla bolaget stängt för den allmänna folkhälsans bästa?

.

Alkohol är skit och alla som dricker deltar i misären. Det vore helt rimligt att diskutera ett totalförbud av alkohol på en global skala. De självgoda tomtar som sitter hemma med sitt vinglas och sedan har mage att gnälla när BRÅ publicerar årets brottstatistik borde ju ta sig en funderare. Hur många ska behöva bli våldtagna för att jag ska kunna svalka mig med en Norrlands i solen? Hur många ska behöva misshandlas för att jag ska kunna njuta av den goda whiskyn specialbeställd från Skottland? I majoriteten av alla våldsbrott som begås i hemmet, samt även på offentlig plats, är alkohol inblandad. Men om den nu ändå säljs sex dagar av sju är det väl detsamma om det säljs även den sjunde.

.

Den enda rimliga frågan gällande ett söndagsöppet systembolag lyder som följer: Kan vi motivera de utökade personalkostnader som ett söndagsöppet medför? Resten är svammel och missplacerad hysteri. Håll öppet eller förbjud, men bestäm er för fan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Olofsson