Undvik de vanligaste bedrägerierna med kryptovaluta

15 mars 2022 15:41

För att handla och investera i kryptovalutor så säkert som möjligt är det viktigt att lära känna fallgroparna. Framför allt är det viktigt att vara observant på bedragare som använder fantasifulla metoder.

Det finns bland annat personer som utger sig för att vara börsmäklare och aktivt kontaktar personer för att locka att göra investeringar. Bedrägerier kan ske genom telefonkontakt, genom sociala medier eller via e-post. 

Var observant på vilken handelsplattform som marknadsförs

Bedragare kommer troligen att försöka locka med att investera online via en hemsida. Med sofistikerade verktyg kan bedragare locka med att investera stora summor som sedan snabbt försvinner. Ibland kan det användas en mjukvara som manipulerats för att visa hur lätt det är att göra vinst. 

Välj istället plattform för handel själv. Det är bäst att börja med användarvänliga och välkända handelsplattformar. Bland annat Cryptomeister.com har tydliga recensioner och guider för säkrare investering i olika kryptovalutor. Där kan du även lära dig mer om hur processen går till samt om hur du säkrare kan förvara kryptovaluta. 

Fällor på sociala medier 

Det finns olika typer av fällor på sociala medier, vissa är mer välgjorda och andra är ganska uppenbart att det inte är ärliga intentioner bakom. En vanlig bluff är att dela en nyhet om hur någon, ofta känd person gjort stora vinster via en webbsida. Ibland kan det se ut som nyheterna kommer från en etablerad och seriös nyhetssida. Däremot vid närmare granskning visar det sig att det finns någon avvikelse i stavningen eller i domännamnet.

Det finns även personer som aktivt försöker rekrytera andra personer via sociala medier. Många gånger handlar det om riskfylld trading där personer som rekryterar andra får en bonus för varje person. 

Vid första insättningen kan det se ut som det går jättebra för investeringen och därmed lätt att börja sätta in större summor. Tyvärr visar det sig sedan att informationen är manipulerade och det kan leda till stora förluster.

Nätfiske som bedrägerimetod

Nätfiske eller phishing är en utstuderad metod som även stora banker råkar ut för. Det kan vara att du plötsligt, och utan att be om det får ett mejl eller ett sms från den leverantören där du exempelvis har din plånbok med kryptovaluta. 

Mejlet eller sms hänvisar dig till att logga in på en sida för att bekräfta dina uppgifter. Det är inte ovanligt att det finns information som antyder du blivit hackad och det är riktigt bråttom att agera.

När du loggar in på den falska sidan kommer sedan bedragarna över all din information. Resultatet är att de kan tömma dina tillgångar utan att du hinner agera. Därför ska du alltid kontrollera webbadress noggrant och ta kontakt med din leverantör om du misstänker du blivit hackad. 

Från

cryptomeister.com