Detta är ett annonssamarbete

Thommy Stenviks 5 entreprenörsidoler

9 augusti 2022 09:32

Ända sedan barndomen visste Thommy Stenvik att han skulle bygga något från grunden. Sedan dess har han startat en rad framgångsrika företag, både i Norge och i Sverige. 

Bland Thommy Stenviks största inspirationskällor hittar vi några av världens mest kända entreprenörer. Dessa är visionära teknikentreprenörer som har skapat miljonföretag från grunden, och som även efter framgången fortsätter att leta efter innovationer.

I dag delar Thommy Stenvik med sig av listan över sina 5 största entreprenörsidoler. Detta är namn som alla uppåtsträvande entreprenörer bör känna till. 

Läs också: Thommy Stenvik om investering för framtiden

1. Jeff Bezos

Jeff Bezos är mannen som ligger bakom e-handelsgiganten Amazon. Amazon startade ursprungligen som en bokhandel på nätet, men erbjuder idag en mängd andra varor. Det är ett av världens överlägset största företag, både mätt i börsvärde och omsättning.

Flera hundra miljoner människor handlar allt från böcker till dagligvaror på Amazon varje dag. Jeff Bezos korades till Times Person of the Year år 1999 och har idag en förmögenhet på över 200 miljarder dollar. 

Thommy Stenvik anser att Jeff Bezos är en av de största teknikentreprenörerna genom tiderna då han aldrig slutar att leta efter innovation. Idag arbetar Amazon exempelvis med drönarleverans, en uppfinning som inte bara kommer att revolutionera vad Amazon har att erbjuda, utan även hela transportbranschen.

2. Elon Musk

Historien om Elon Musk är som att se ett entreprenörsäventyr utspela sig. Han var bland annat med och grundade betalningstjänsten PayPal, som sedan såldes till eBay för 160 miljoner dollar. Han är kanske mest känd som grundaren till SpaceX och Hyperloop och som VD för elbilsföretaget Tesla Inc. 

Enligt Thommy Stenvik finns det många bra anledningar att hämta inspiration från Elon Musk. SpaceX arbetar för närvarande med att bygga en raket på NASAs vägnar, och blir därmed världens första privata företag som skickar upp ett rymdskepp till den internationella rymdstationen. Här i Norden är Musk kanske mest känd för Tesla, och bara i vårt grannland Norge har det registrerats mer än 60 000 Tesla-modeller.

Det bör även nämnas att Elon Musk var inspirationen bakom karaktären Iron Man, tidernas mest legendariska, om än fiktiva, seriegrundare.

Läs även: Så lyckas du med din företagssatsning 

3. Jack Dorsey

Jack Dorsey var en av grundarna till Twitter och är en av nutidens mest populära teknikentreprenörer. Han har blivit kallad efterföljaren till Steve Jobs tack vare det visionära fokuset på produktutveckling.

Nätcommunityt Twitter har förändrat sättet som människor kommunicerar på, i synnerhet diskussioner kopplade till media, underhållning och politik. 

Dorsey arbetar idag med en ny uppstart som heter Square som ska göra betalningar mindre komplicerade. Han är även investerare i företagen Foursquare och Instagram.

4. Arianna Huffington

Arianna Huffington är medgrundare och tidigare redaktör för nyhetswebbplatsen HuffPost (tidigare The Huffington Post). Webbplatsen är även känd för sina politiska kommentarer, är kända personer bjuds in till att skriva inlägg i den politiska debatten. 

HuffPost har runt 25 miljoner användare i månaden och är världens mest kända politiska blogg.

Det finns flera anledningar till att se upp till Huffington, anser Thommy Stenvik. År 2003 ställde hon upp i guvernörsvalet i Kalifornien, och år 2009 korades hon till den 12:e mest inflytelserika kvinnan i media av Forbes Magazine, 

5. Drew Houston

IT-entreprenören Andrew “Drew” Houston var en av grundarna bakom Dropbox, och är idag administrerande direktör för företaget. Han är även en av nutidens förespråkare för att folk ska lära sig att koda. 

Anledningen till att Thommy Stenvik ser upp till IT-entreprenören Drew Houston är för att Dropbox startade som ett fritidsprojekt vid sidan av studierna och slutade som ett miljonföretag. Idag har Dropbox mer än 50 miljoner användare, och varje dag lagras och uppdateras mer än 300 miljoner filer. 

Houston sitter idag även i styrelsen för Facebook. Han har blivit kallad “En av de mest lovande aktörerna under 30” av Business Week och varit på Inc.coms lista över “30 entreprenörer under 30”. Dessutom har företaget Dropbox korats till ett av Silicon Valleys 20 mest framgångsrika uppstartsföretag.