Samla lån - för en bättre ekonomi

29 mars 2022 08:39

Då marknaden för online lån ökat mycket under de senaste åren, har möjligheten att ta lån blivit lättare för gemene man. Detta är naturligtvis bra om man behöver låna pengar akut till någon reparation som är viktig eller om bilen eller datorn gått sönder. Tyvärr finns det nackdelar med lättillgängliga lån också - detta ifall man tagit för många lån och sedan inser att man inte har råd att betala tillbaka dem. Detta kan då bli ödesdigert för din ekonomi.

Varför samla sina lån?

Om man känner att man inte riktigt har koll på sina olika lån är det viktigt att antingen se till att man har full kontroll på lånen eller samla alla sina smålån till ett enda med en fast ränta, fasta återbetalningar och gemensam löptid. Till att börja med kan man se lista över samlelån på LoanScouter för att där komma fram till om ett samlingslån är aktuellt för dig. 

Den största fördelen att samla sina lån är naturligtvis att få kontroll över sina lån och sin ekonomi. Att ha sina lån samlade till ett ger en lättare översikt på lånen - och därmed blir det lättare att göra en budget för sin ekonomi och se till att pengarna räcker till både avbetalningar av lån och till de utgifter man har i övrigt.

Hur gör man?

Först måste man titta över de lån man har och göra en sammanställning på belopp, löptider, räntor och avbetalningar. Här är det viktigt att verkligen kontrollera samtliga lån man har och dubbelkolla att man anger rätt uppgifter, så att det inte blir en glädjekalkyl. När man har koll på lånen bör man fundera på om det räcker med ett lån som täcker de andra lånen eller om det finns plats i budgeten att låna lite extra ifall det är något akut som behöver inhandlas.

Med de uppgifterna på plats kan man sen jämföra vilket lån som passar bäst just för dig och din ekonomi. Kriterier man bör jämföra är lånebelopp, löptider, ränta och hur snabbt du kan få pengarna. Det är också viktigt att ha i åtanke att det är oftast mycket mindre kostnader för att ha ett lån än många små.

Man ska dock tänka på att det kan vara svårare att få ett större lån än många små lån. Om man har ett större lån som använts till att betala av smålån och eventuella krediter är det också viktigt att veta att man oftast inte kan få ett till lån innan men betalat av det tidigare.

Från

loanscouter.com/se