Detta är ett annonssamarbete

Jultrender - är du redo för julen?

9 augusti 2022 16:37

Julen är ju en av de allra mest populära och roliga högtider som finns. I första hand tänker man nog att det är en högtid för barnen med tanke på tomten, alla julklappar, julmat, en massa godis och sist men inte minst - att dansa runt granen och att leka roliga jullekar. Men julen börjar bli mer och mer populärt för de vuxna, och en av de starkaste trenderna som finns för tillfället är naturligtvis jultröjor. Det är en trend som vuxit starkt sen 2000-talet och anses numera vara mer en regel än ett undantag.

Ju galnare desto bättre

En tanke med en jultröja är att den ska vara personlig och ju galnare den är desto bättre är den. Det är också inne att man som familj matchar varandra genom att ha likadana tröjor - allt för den största möjliga effekt. Älskar du också jultröjor? Då börjar det bli dags att leta runt för att hitta den som passar just dig och din familj bäst. Det kommer alltid att vara en liten tävling om vem i släkten eller grannskapet som har den mest påhittiga och galna jultröjan - så det är bara att se till att vinna.

Samtidigt som det är en rolig trend så bör man även tänka på miljön och därför se till att det är en ekologisk jultröja du köper - för även om det är en högtid så ska man alltid värna om miljön. Att köpa hållbart sparar både på miljön och är en förutsättning för att våra barn även ska få en framtid med ett mångfald i både natur och djur. Och med tanke på djur så är det naturligtvis en självklarhet att även de bör kläs i passande jul-outfit för att öka stämningen.

“Eftersom vi har många olika kunder har vi båda tröjor för gamers, hundälskare, hållbara tröjor, fåniga tröjor och sköna julkläder - Christoffer Sloth, VD”

Vantar, luva, strumpor eller julpyjamas?

Tänk också på att det kan förhöja looken genom att komplettera med olika accessoarer - och här kan du verkligen tänka utanför boxen för att hitta en personlig stil. Det finns ett stort utbud av till exempel vantar, tomteluvor, julstrumpor, halsdukar, diadem eller varför inte skaffa underkläder med julmotiv? Möjligheterna är många och det är egentligen bara att välja och vraka för att hitta vad som passar dig bäst. 

Förutom tröjor och andra trevliga accessoarer så finns det även julklänningar, julskjortor och träningsoveraller med julmotiv. Även om trenden med jultröjor är stor så är det en nyhet på marknaden som är ännu mer inne just nu - och det är att ha en julpyjamas. Även här är det naturligtvis ett plus om alla i familjen har likadana - men det kan också vara roligt ifall alla väljer att ha olika julpyjamas. Som sagt så finns det inga regler utan alla gör exakt vad som passar dem bäst. Även dessa kan kompletteras med olika accessoarer och kombinationerna av outfits är oändliga - och begränsas bara av er egen fantasi.


“Vi började göra pyjamasar för hela familjen – och gör dem endast i hållbara material – Christoffer Sloth, VD”

Ugly Christmas Sweater Party

Det allra första Ugly Christmas Sweater Party ägde rum i Vancouver, Kanada år 2000 och det var inte bara ett party där alla uppmanades att ha fula jultröjor. Förutom ett party så gick även ett välgörenhetslopp av stapeln där deltagarna sprang fem kilometer - naturligtvis i fula jultröjor, och pengarna gick till behövande barn. USA tog efter detta och numera organiseras det fester över hela USA där pengarna går till behövande barn. Vissa är mer organiserade än andra, men det kan även handla om enklare events som till exempel insamlingar, fester på kontoret, samhällsevenemang eller pubrundor. 

Från detta event så införde man i USA “Ugly Christmas Sweater Day” som infaller den tredje fredagen i december varje år. En dag där alla har möjlighet att visa upp sin fula jultröja på krogen, på restaurangen, ute på stan eller helt enkelt var man befann sig. Vi hoppas att även denna tradition sprider sig till Sverige.

Viktigt att värna om miljön

Det finns bara ett företag marknaden som säljer kläder och accessoarer med julmotiv som är miljömässigt hållbara och det är Jultröjor.se som startade redan år 2016 av två kamrater (Christoffer, 29 år och Jesper, 30 år). De startade företaget på skämt och första året tillverkade de 1000 plagg och år 2022 har de tillverkat 400 000 plagg - vilket gör dem till den största distributören i hela Europa. De är stationerade i Danmark men finns även i Skandinavien, Tyskland, Italien, Holland, Frankrike och Spanien.

“Vi älskar våra jobb - att leverera julglädje över hela Europa med sin bästa vän är en dröm - Jesper Ahm, VD”

Hållbarhet före vinst

För Christoffer och Jesper var det en självklarhet att endast tillverka och distribuera kläder som är miljömässigt hållbara - vilket är en del i deras framgång. De är idag det enda företaget som säljer och tillverkar jultröjor som är till 100 procent hållbart och inte bara när det kommer till själva produkten. Allt material som används till etiketter, alla påsar, allt frakt- och packmaterial är certifierade genom GOTS som är den hårdaste certifieringen när det kommer till hållbarhet för kläder - och de är den enda i världen som tillverkar GOTS-certifierade julkläder. Och detta till ett överkomligt pris.

Egna designer

Jultröjor.se jobbar hårt för att få fram nya roliga tröjor och kläder för att möta det enorma trycket från marknaden. De designar själv alla sina kläder och tar patent på utformningen på dem så att de inte går att kopiera av andra oseriösa aktörer på marknaden. Deras enorma framgång beror bland annat på att de i första hand säljer sina produkter online men även på deras egna designer, en hög kundservice, bra priser och snabba leveranser.
 

Det kan också vara intressant att veta att nästan alla länder i Europa har hoppat på trenden med att ha speciella jultröjor till högtiden och att nästan hälften av alla som bor i Storbritannien har minst en jultröja - och gissningsvis håller trenden i sig och sprids till fler länder. Det är ju trots allt en väldigt trevlig trend att följa.