Detta är ett annonssamarbete

För- och nackdelar med leasing – så gör du smartast bilval

5 maj 2022 15:52

Att leasa en ny bil kan verka som ett smidigt sätt att få en ny bil utan att behöva betala mycket pengar direkt. Men är det det smartaste valet för din plånbok? Faktum är att leasing som regel är dyrare än andra sätt att finansiera bilen.

Här går vi på Advisa igenom för- och nackdelar med leasing så att du får tillräckligt på fötterna för att bestämma vad som passar dig!

När det kommer till att skaffa bil finns det flera olika sätt att göra det på. Du kan köpa kontant, ta ett billån med restvärde, ta ett privatlån, eller leasa.

Så fungerar privatleasing av bil

Privatleasing innebär i stort sett att du hyr bilen av handlaren under en bestämd tidsperiod – ofta tre år.

Du betalar ingen kontantinsats och behöver inte ta något lån – men du äger inte heller bilen. När du tecknar leasingavtalet uppger du ungefär hur mycket du tänker köra den och betalar utefter det. En avgift tillkommer per extra mil du kör utöver ditt avtal.

Försäkring och service är något som ofta ingår i privatleasing. Hur mycket du betalar per månad beror sedan också på bilmodellen och vilka tillval du gjort i form av utrustning, däck och så vidare.

När ditt leasingavtal gått ut lämnar du helt enkelt tillbaka bilen till handlaren och du har ingen äganderätt över bilen.

Nackdelar med leasing

Det är dyrare

Den stora nackdelen med leasing är att det är den dyrare finansieringslösningen.

När leasingbolaget beräknar restvärdet på bilen tar de nämligen ut höga marginaler för att aldrig riskera att gå back på bilen.

Vill du skaffa en bil utan att behöva betala en kontantinsats – som man oftast gör om man avbetalar med eller utan restvärde – kan du finansiera bilen genom ett privatlån.

Förutom att du slipper en kontantinsats tas heller inte bilen som säkerhet vid lånet. Det innebär att du senare kan sälja den vidare hur du vill, till skillnad från ett traditionellt billån där lånet måste lösas in först.

För att hitta ett så bra billån utan säkerhet som möjligt kan du hjälp av Advisa. Vi hjälper dig jämföra bud från 37 olika långivare för att du ska få så låg ränta som möjligt!

Du binder upp dig

Förändras din livssituation så att du inte längre behöver bilen? Då får du hoppas på att du hittar någon som kan ta över leasingavtalet åt dig. Som regel är nämligen avtalstiden fast och går inte att säga upp i förtid. En normal leasingtid är på 36 månader.

Du blir begränsad

I avtalet bestäms det hur mycket du får köra bilen och det blir snabbt dyrt om du går över. Vanligtvis kostar varje extra mil mellan 10 och 15 kronor. Du som själv vill ha full kontroll över ditt bilanvändande bör fundera på att i stället köpa den via ett lån.

Fördelar med leasing

Det är smidigt

Om du väljer privatleasing betalar du en fast månadskostnad till ett färdigt paketpris. Är du inte så bilintresserad och vill slippa jaga en bra deal på marknaden kan leasing vara en idé för dig.

Du slipper tänka på att saker går sönder

Som regel är bilen nästan eller helt ny vid privatleasing och bra försäkringar för motorfel och annat brukar ingå. Det gör att du kan vara mindre orolig för att något på bilen ska krångla och att det ska stå dig dyrt.

Du slipper sälja den

När avtalet går ut rullar du bara tillbaka bilen till bolaget du leasat den av och behöver aldrig tänka på att du ska behöva sälja den vidare.

För att sammanfatta det kan alltså privatleasing vara enklare – men klart dyrare. Välj privatleasing om du inte ska använda bilen mer än avtalet gäller, men undvik det om du själv vill ha full kontroll över ditt bilanvändande.

Från

Advisa.se