3 Saker att tänka på när du hyr ut din bostad

17 maj 2022 08:35

Plugga på annan ort? Eller testa på sambolivet? Det kan finns många anledningar till varför du vill hyra ut din bostad under en period och slippa dubbla hyror. Att hyra ut i andra hand är dock inte helt utan risk – här går vi igenom 3 saker du bör känna till!

Det här ska du tänka på vid andrahandsuthyrning

1. Räkna ut vad som är en skälig hyra för din bostad

Innan du och din hyresgäst skriver under ett hyreskontrakt bör ni komma överens om hyran. Det är viktigt att hyran är skälig i förhållande till din bostad. I sverige finns nämligen särskilda regler mot så kallade ockerhyror (för höga hyror) – i vissa fall kan den som tar ut alldeles för hög hyra till och med bli återbetalningsskyldig gentemot hyresgästen. Reglerna skiljer sig åt för bostadsrätter respektive hyresrätter. Du som bor i hyresrätt får nämligen inte ta en högre hyra än vad du själv betalar. Reglerna för hyra för bostadsrätter är lite mer komplicerade.Hyran påverkas bland annat av lägenhetens värde och riksdagens reporänta. När du upprättar ett hyresavtal med Jurio guidar vi dig så att du hittar en skälig hyra för just din bostad.

2. Försäkring försäkring försäkring

Att en vanlig hemförsäkring inte alltid gäller vid andrahandsuthyrning är något som många inte känner till. Många stora försäkringsbolag erbjuder särskilda försäkringar för det fall du hyr ut din bostad i andra hand. I vissa fall kan det räcka att du meddelar ditt försäkringsbolag om att du hyr ut din bostad i andra hand. Det är dock viktigt att du gör detta i god tid, så att du inte riskerar få en skada som din försäkring inte kommer ersätta.

3. Deposition och andra villkor

När du hyr ut din bostad behöver du även ta ställning till ett antal andra frågor. Tänker du ta ut en deposition? Är det okej att hyresgästen tar med sig husdjur? Och hur är det med rökning egentligen? Det är viktigt att dessa aspekter regleras på ett tydligt sätt i ditt hyresavtal. Det är nämligen svårt att komma överens i dessa frågor när hyresgästen redan flyttat in. Vi på Jurio har i vårt smarta formulär för hyreskontrakt ställt samman en i princip uttömmande lista med frågor för dig att ta ställning till. På så vis får du ett skräddarsytt avtal samtidigt som du vet att alla väsentliga frågor mellan dig och din hyresgäst är tydligt reglerade. 

Från

jurio.com