Arne Lindström var född 1928 i Älvsbyn men kom redan i tidiga år till Arvidsjaur tillsammans med sin familj. Smeknamnet Lill-Arne fick han också i tidig ålder eftersom en person som också hette Arne kom att bo granne med familjen och som följaktligen därmed kom att kallas Stor-Arne.

Expedit
Efter avslutad skolgång kom Lindström tidigt in i arbetslivet och fick på tidigt 1940-tal anställning vid Sjöbergs diversehandelsbutiker där han sålde bland annat livsmedel.

Efter några år där blev Arne expedit vid Sjöbergs herrekiperingsbutik där han sedan kom att arbeta i många år ända fram till en bit in på 1960-talet.

Artikelbild

De sista åren av sitt arbetsliv jobbade Lindström som vaktmästare på Arvidsjaus vårdcentral. Här Arne tillsammans med kollegorna Roland Åhman och Martin Sundqvist. Bilden är från 1980.

Äldre Arvidsjaursbor minns i dag den unge Lill-Arne som en levnadsglad och sprallig kille som i ungdomsåren var något av charmör och "danskung" på dåtida danspalatset Paviljongen. Den plats där dansanta inlandsbor i massor träffades i samband med de välbesökta jazz- och swingkvällarna.

Välbekant fotbollsdomare
I många år kom idrotten att betyda mycket för dagens minnesprofil. Lindström var under 1940-talet, 50-talet och även en bit in på 60-talet både aktiv utövare och ledare inom Arvidsjaurs fotboll, bandy och ishockeyverksamhet. Främst bandyn, som var en mycket populär sport bland Arvidsjaurs unga manliga idrottare under slutet av 40-talet, tilltalade Lill-Arne att utöva.

"Det var en härlig tid både sportsligt och även i umgänget utanför planen. Vi hade en fantastisk laganda i bandygänget där alla ställde upp och hjälpte varann när så behövdes", poängterade måltjuven Lill-Arne vid den intervju som undertecknad gjorde med honom i slutet av 1980-talet och då han berättade om sin kärlek till både bandyspelandet och till inlandsidrotten i stort.

När det gäller det idrottsliga måste förstås också poängteras att Arne Lindström i många år även gjorde sig omtalad som en omtyckt fotbollsdomare.

Artikelbild

En ung Lill-Arne Lindström som många äldre inlandsbor fortfarande minns i rollen som välklädd och dansant charmör, stor sportprofil och i många år också fotbollsdomare.

Han dömde under främst 1950-talet mängder av fotbollsmatcher runt om i bygden. Detta under den tidsperiod då i stort sett alla inlandsbyar kunde ståta med att ha ett eget fotbollslag. Många spelare jag talat med och som var aktiva denna tidsepok minns fortfarande tydligt att de vid ett flertal gånger spelade matcher med just Lill-Arne som en "snäll men rättvis"domherre.

Lill-Arnes liv kom emellanåt även att kantas av en del personliga prövningar, som han dock efterhand redde upp. I alla skeden av tillvaron behöll han dock sin vänliga framtoning och sin kärlek till sina medmänniskor och sina närmaste.

Artikelbild

| Förre ishockeyprofilen Ulf Dahl minns Lill-Arne som viktig mentor och lagledare från ungdomsåren. "Han var en snäll och uppmuntrande person som dessutom fick många av oss killar att anamma dåtidens mode och alltid vara välklädda", säger Dahl.

Glad och uppmuntrande
De sista åren av sitt arbetsliv jobbade Lindström som vaktmästare vid Arvidsjaurs vårdcentral där han med sitt alltid goda humör och sin stora berättarkonst blev mycket omtyckt.

Arne Lindström avled 1993 vid 65 års ålder.

En som kände och minns Lill-Arne med stor glädje är förre ishockeyprofilen Ulf Dahl som under ungdomsåren var Arvidsjaursbo men numera finns bosatt i Skellefteå.

- Lill-Arne var under 50-talet vårt ungdomslags viktiga mentor och lagledare och jag har bara goda minnen av honom, säger Dahl och beskriver Lindström som en glad och uppmuntrande person som i sin roll som lagledare höll ihop laget och alltid såg till att han och andra hockeykillar i dåtida kvartersgänget IK Blixten trivdes med tillvaron.

- Hans jobb i en modebutik gjorde också att han lyckades få många av oss idrottskillar att anamma dåtidens klädsmak och alltid vara elegant klädda i det senaste modet. Det var helt klart Lill-Arnes förtjänst att vi ofta blev kallade för modelejon när vi drog fram i samhället eller på traktens dansbanor, säger Dahl med ett stort skratt.