Ruth Berglund

9 januari 2020 17:43

Vår älskade mamma Ruth Berglund har avlidit i en ålder av 83 år. Ruth var född och uppvuxen i Bergsviken som näst yngsta barnet till Emma och Fridolf Sandberg. Ruth gick sju år i folkskola och fick i tidig ålder, likt sina systrar, vara hemhjälp och barnflicka hos olika familjer.

Ruth gifte sig med Rolf Berglund, paret flyttade till Älvsbyn och levde ett enkelt och strävsamt liv. Rolf drev Radiocentralen tillsammans med två kompanjoner och Ruth tog ansvar för hemmet och de sex barnen. Fritiden ägnades åt familjen och församlingsarbete vid EFS i Älvsbyn.

När barnen blev större började Ruth arbeta inom hemtjänsten, hon utbildade sig till vårdbiträde och fick därefter tjänst på Nybergas boende för äldre – ett arbete som hon skattade högt. Omsorg för människor låg Ruth varmt om hjärtat. Genom åren gjorde Ruth många hembesök med blommor, fika eller choklad till ensamma äldre. Under nära två decennier ansvarade Ruth för att anordna Onsdagsträffarna vid EFS i Älvsbyn – en träffpunkt för ensamma äldre.

Det var inte utan stolthet som tog Ruth körkort vid 53 års ålder – i samband med att Rolf drabbats av ohälsa. Nu kunde även hon ratta bilen och dra husvagnen. Körkortet underlättade för henne att visa omtanke mot sina nio syskon och en fosterbror när inte telefonsamtal var tillräckligt.

Trots svår sjukdom sedan 1998 tröttnade hon aldrig på att tänka på andra genom både ord och handling. Vi är många som fått ta del av Ruths talang att skriva dikter till födelsedagar och bröllop.

Barn och barnbarn har alltid visats omsorg - till dottern i Österbybruk lika mycket som till de som fanns på närmare håll.

En stor sorg var när äldsta sonen Christer avled 2002, endast 44 år gammal, efter att han drabbats av en sjukdom som i 24 år sakta brutit ner hans kropp. I augusti 2013 blev Ruth änka, efter 56 års äktenskap. Sommaren 2019 flyttade hon till lägenhet och sålde den villa de tillsammans lät bygga 1965.

Vi som finns kvar; fem barn, 17 barnbarn, åtta barnbarnsbarn, kommer att minnas mamma Ruth med glädje och stor saknad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Barnen