Lars Holmgren

4 september 2019 11:11

Lars Holmgren, Hemlunda, har lämnat oss i en ålder av 75 år. Han var född i Skuthamn som yngst av tre bröder. I unga år började han som lärling i storebror Lennarts herrfrisering nära barndomshemmet . Det blev början till hans framtida yrkesval.

Efter att ha genomgått frisörskola i Luleå köpte han i 25-årsåldern en egen herrfrisering i Strömnäs. Vägg i vägg med hans nya arbetsplats låg en damfrisering, som ägdes av Pitetjejen Christina Lindström.

Det dröjde inte länge förrän de upptäckte att de hade mycket mer än yrkena gemensamt. Det blev bröllop och 1972 föddes sonen Mattias och familjen flyttade in i sitt nybyggda hus på Svartudden. 1975 kom dottern Marie.

20 år senare, när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån, bestämde sig makarna för att sälja villan och flytta till Hemlunda, till sommarstugan som Christinas pappa byggt på 1950-talet och som renoverats, byggts ut och vinterbonats, till stor del med Lars som organisatör och byggmästare.

2009 sålde makarna sin gemensamma arbetsplats, Strömnäs Herr & Damfrisering, och gick i pension. Då hade de jobbat sida vid sida i närmare 40 år, varav de sista 20 i samma lokal sedan väggen mellan friseringarna helt sonika tagits bort.

Lars hade ett gediget och brett intresse för sport, något han ända från barnsben delade med sin största förebild, storebror Lennart. De tävlade framgångsrikt i bland annat vattenpolo och simning. Skidåkning låg också varmt om hjärtat och när barnen växte upp såg Lars till att de blev aktiva inom Strömnäs GIF genom att ställa upp som ungdomsledare. Själv hann han åka Vasloppet tre gånger.

Att följa alla större sportevenemang påTV var självklart. Han var en trogen fan av Skellefteå AIK och njöt när han och sonen Mattias fick dra på sig supportertröjorna och se hemmamatcher i Skellefteå.

Men det var inte bara sport som intresserade.

Båtlivet i Piteälven med familjen, först med en liten öppen båt till smultronstället Stridholm och sedan med en större båt och heldagsutflykter till Stenskär, gladde honom mycket.

Då fick han också tillfälle att titta på fåglar. Han fick ibland frågan var han lärt sig så mycket om fåglar. Med glimten i ögat svarade han: ”Munksund High School!”

Andra gemensamma fritidsintressen var jazzmusik, dans till storbandsmusik och resor. För två år sedan, kort innan Lars insjuknade i den svåra sjukdom som skulle komma att ta hans liv, bjöds makarna på en resa till Kreta av och tillsammans med barnen med familj.

Med på resan fanns första barnbarnet Arvid, född 2011, en efterlängtad och älskad pojke, som morfar Lars aldrig kunde få nog av att umgås med.

Arvids lillasyster Ruth, född 2017, hann han också glädjas över innan hans tid var slut.

Ska man nämna fyra egenskaper som karaktäriserade vår älskade Lars så var det omtänksamhet, tålamod, humor och organisationsförmåga. Men mest av allt kärlek och vilja att ordna allt till det bästa för alla närstående.

Saknaden är oändlig, men vi unnar honom vila i frid.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Familjen