Utflykt Astma- och Allergiföreningen i Norrbotten har gjort en resa till Tromsö.

Vi startade torsdag morgon från Piteå och hade turen att få en bra chaufför, Stig Sjölund, som hade mycket att berätta från sina tidigare resor efter vägen.

Första stopp var Luleå där vi tog upp medlemmar från föreningen där. Vidare till Gällivare där vi åt lunch och hämtade upp fler.

Artikelbild

Vacker altartavla i Tromsö ishavskatedral, en väldigt annorlunda kyrka.

När vi var fulltaliga, 28 deltagare, så lämnades information om säker mat på skolor och äldreboenden. Den var blandad med olika erfarenheter och information om nyordning i Luleå där man måste ansöka om specialkost och ha läkarintyg. I Piteå kan man gå in på Internet och se matsedeln och ”trycka” på menyn och få fram vad maten innehåller.

I Abisko checkade vi in för övernattning och åt middag.

Efter frukost dagen därpå åkte vi vidare mot Tromsö. Det berättades om händelser efter vägen, till exempel om Sven Sjöbergs minnesmärke i Vassijaur. Stig som fjällvandrat där kunde berätta om platser längre från vägen. När vi kom fram till Tromsö åt vi en fantastisk lunchbuffé på Scandic Ishavshotell innan vi åkte till Polarmuseum.

Muséet handlar om ishavets polarforskare och gav en intressant inblick i forna dagars hårda liv. Sen åkte vi till Ishavskatedralen och beskådade denna annorlunda kyrka.

Artikelbild

Själva Polariabyggnaden såg ut som frigolitskivor som lutats mot varann.

Så bar det åter till Ishavshotellet och lite fri tid innan en 3trerätters middag i restaurangen.

Lärdag hade vi fri tid fram till eftermiddagen då vi skulle besöka Polaria. De flesta gick ut och gjorde Tromsö osäkert. Det var marknad där och många politiska partier som ville vi skulle ge dem vår röst i valet. På väg till Polaria, körde vi i en tunnel som hade flera filer och rondeller och fyrvägskorsningar, något undertecknad med flera aldrig varit med om tidigare.

Artikelbild

Vy från bussfönstret.

Polariabyggnaden såg ut som man lutat stora skivor frigolit mot varandra. Först fick vi se en film på panoramaduk. Det var en flygtur över Svalbard och Antarktis, som gjorde att man höll fast sig för att inte ramla av stolen. Men det var en vacker film.

Sen gick vi runt och tittade på alla möjliga djur i akvarier, sjöstjärnor, fiskar, krabbor etcetera. Sen var det dags för en show när man tränade och matade sälarna. Tillbaka på hotellet var det dags att göra sig klar för en trerätters middag.

Artikelbild

Tänkvärda fakta.

Söndag åt vi frukost innan resan hemåt började. Vi åkte i en tunnel under vattnet i 3 minuter och 40 sekunder, det var också en upplevelse.

Färden gick över Kilpisjärvi, Finland, där vi fick chansen att äta lunch, men en del var fortfarande mätta efter frukosten. Vi var väl inte långt från Treriksröset, men for inte dit för det skulle ha behövts båttur för det. Efter busstur med nya berättelser nådde vi Gällivare där vi åt middag och deltagare därifrån sa adjö. Vidare till Luleå där deltagare klev av och vidare till Piteå där vi kom hem sent på kvällen.

Vädret har varit ömsom regn och ömsom sol. När vi stannat och varit utanför bussen har det varit uppehåll i regnet, så där har vi haft tur. Hur som helst, så tyckte vi att det var en underbar resa och vi ser fram mot nästa års resa.