Ur vårt arkiv

9 november 2019 06:00

För 100 år sedan

Annons: Brudar klädas av Alice Sandlund, Hortlax. Bostad; Oskar Sandlunds gård, 1 tr. upp

Silverbröllop firades i lördags av stadsträdgårdsmästaren härstädes Jean Öster och fru Thilda Öster, f. Lindfors. Paret uppvaktades av minnesgoda vänner med lyckönskningar i form av presenter och telegram. Äktenskapsbetyg har utfärdats för barbetaren A.S. B. Ryd i Luleå till äktenskap med Sigrid Johanna Holmberg från Piteå stad, dotter till fiskaren Axel Holmberg härstädes.

Till ordförande Piteå stads hushålllsgille har hushållningssällskapets förvaltningsutskott efter järnhandlaren W. Westling utsett dir. G Ringius.

För 75 år sedan

Fem estniska flyktingar i öppen fiskebåt till Piteå. Hade tagit sig över från Finland trots det hårda vädret.

För 50 år sedan

Ytterligare sällsynta fynd, som hittats i samband med strandröjningar runt Hornavan, har kommit till Silvermuséet i Arjeplog. Robert Flinkfeldt kunde överlämna en smältdegel, bronsbleck och krukdelar till muséet. Fynden hittades vid Smalogava och det är tack var det extemt låga vattenståndet som man kunde hitta dessa föremål, -Det är ytterligt sällsynt att hitta en smältdegel här uppe i norr, säger doktor Einar Wallquist som kommentar till fynden.

För 25 år sedan

Allt fler mörkliga omständigheter kring den förre piteåföretagaren Kent Stjärnlöv kommer upp i ljuset. Det är inte bara den öländska välgörenhetsorganisationen Acta Foundation som begärts i konkurs. Även dess ordförande och upphovsman, nämnde Kent Stjärnlöv, riskerar personlig konkurs. Igen. Kronofogdemyndigheten har nämligen lämnat in en konkursansökan mot den tidigare pitebon till följd av skatteskulder på miljonbelopp. Som dellikvid har kronofogdemyndigheten tagit 80 000 flaskor dricka i beslag. Drickan har en gång i tiden tillverkats i Öjebyn. Flaskorna skulle skeppas iväg till S:t Petersburg men ligger nu i ett magasin i Kalmar.

Klartecken har kommit - SCA:s pappersfabrik i Munksund investerar 30 miljoner kronor i nytt massatorn. Fabriken har riktats in på tillverkning av mer förädlat papper och det här är en del i denna satsning. Pappers fackbas Robert Lundberg vill inte vila på hanen utan önskar att SCA om något år tar itu med ombyggnad av pappersmaskinen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!