Landets fotterapeuter möttes i Umeå

12 juni 2019 12:05

Sveriges Fotterapeuter har haft sin nationella årsstämma och sitt 20-årsjubileum i Umeå. Allt som allt blev vi 190 deltagare, 30 utställarföretag med 50 personer som bemannade montrarna.

Vi ordnade vintriga norrländska aktiviteter för medlemmarna i samband med stämman, runt omkring Umeå. Mycket uppskattat.

Inledningsvis hade alla de olika distriktens ordförande ett möte. Det är nyttigt att träffas och ventilera olika problem som kan uppstå. Ofta händer det att man jobbar lite olika i olika distrikt och kan hjälpa varandra framåt med tips och råd, men framförallt är det viktigt att träffas och diskutera. På kvällen träffades vi på REX - Umeås gamla rådhus, för samvaro och mingel. En lättare buffé serverades.

Nästa dags program var föreläsningar, besöka utställare och avslutning med bankett.

Lokalerna för ändamålet fungerade fantastiskt bra. Både föreläsare, utställare och deltagare var mycket nöjda. För att inte tala om vilken fantastisk mat vi serverades.

På banketten fick medlemmar som auktoriserats motta diplom och berätta varför de avlagt detta prov. Vi ser det lite som en kvalitetssäkring av vår kunskap. Det har för de flesta gått några år sedan utbildningen, så då är ett nytt prov med både en teoretisk och en praktisk del ett bra sätt att uppdatera sig. Årligen är det ett 10-tal som gör detta.

Vi delar även ut ett stipendium till medlemmar som reser och ser hur andra länders fotterapeuter arbetar. Årets stipendium gick till två tjejer från Stockholm som besökt Irland och rapporterat därifrån.

Spelade på banketten gjorde bandet Slabang, och ett bejublat framträdande gjordes av vår sittande styrelse för att fira vårt 20-års jubileum. Det var bra drag hela kvällen!

Vi hade förmånen att få använda oss av föreläsare från NUS, Norrlands Universitets sjukhus, Lisbeth Brax Olofsson – ortoped och fotkirurg, Anna Blind – ortoped och blivande fotkirurg, Anna-Karin Österlund – Fysioterapeut, samt Eva Gustafsson – ortopedingenjör.

De belyste ”neurofoten” från olika vinklar, sjukgymnastik, ortopedtekniska och kirurgiska åtgärder. Neurofot? Vad menar vi med det? Jo, en fot som drabbats av neurologiska problem till exempel efter en stroke eller ett trauma (trafik-, fall- eller idrottsskada) eller helt enkelt ärftliga/medfödda. Föreläsningarna under dessa två dagar var väldigt uppskattade och vi som arrangerande distrikt fick höra många positiva åsikter över så kompetenta föreläsare. Vi kan inte annat än hålla med.

Lördagen startade med årsstämman, där en delvis ny styrelse togs fram. Ordförande för mötet hade vi förmånen att ta in en lokal förmåga med hög kompetens, nämligen Olof Degerfeldt. Det tackar vi för. Som ordförande att leda vårt förbund kommande år valdes Marie Kjellman, Uppsala.

När vi summerar årsstämman kan vi bara konstatera att det går att ordna sådant här evenemang på distans. Kärnan som arbetat fram stämman bor i Umeå, men när helgen kom så hade vi hela 27 ”värdinnor” från både Norrbotten och Västerbotten som ställde upp och hjälptes åt.

Otroligt roligt att så många hade möjlighet. Från Gällivare i norr till Örnsköldsvik i ”söder”, en sträcka på cirka 59 mil.

Vi hade även många företag som ställde upp med att skänka produkter till ”goodie bag´s” och till lotterivinster. Ingen nämnd och ingen glömd. Ett stort tack till samtliga som gjorde dessa dagar möjliga att genomföra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Sandström, Umeå Årsstämmogeneral Gun Norberg, Piteå sekreterare för SF Norrbotten-Västerbotten