Gott om hjärterum hos PRO

16 september 2019 10:55

”Surströmmings Fabben farfarsfar, har minsann en sjusärdeles smak!” Om det vittnade ett hundratal trogna som följt doftstråket till Ladan när Piteå PRO ordnade surströmmingsfest.

Att det blir trångt mellan borden gör ingenting när man är i trevligt sällskap.

Då behöver (hör-)apparaten inte skruvas upp för man hör vad grannen säger utan att störas av skrattet och glammet vid bordet intill. Får man dessutom njuta en perfekt tillagad klämma och kanske skölja ned med ”den lille”, så är lyckan fullständig.

Nejdå, sprit serveras inte, men nog såg jag en och annan liten fickplunta halas fram under mystiska sidoblickar. Väl bekomme!

För läsare som ännu inte vågat sig på delikatessen: Ett stycke hårt tunnbröd, gärna ”jesebrö”, bres rikligt med extrasaltat smör. Två – fyra rensade surströmmingar, om rom finns desto godare, läggs tättätt i små bitar över brödet. Varm, skivad mandelpotatis ovanpå och till slut lök, röd eller gul, rå eller smörkokt! (Det var första gången jag såg detta, men det luktade gott av löken som Knut H hade med sig).

Var beredd med servetten, för smöret har en benägenhet att rinna längs armen när du lyfter klämman mot munnen. Ta en extra servett för munnen och ha gärna tandborsten med, så du blir av med smaken efteråt. För hur gott det än är, så luktar garnityret bättre med lite tandkräm. Nymodigheter som dill eller tomat till surströmming är bara sörlänningspåhitt.

Till kaffet serverades en rulltårtebakelse och sen intog Patrik Öhlund scenen. Han har gått ned i vikt vår egen käre Körberg, tror jag. Det klär honom. Men oavsett vikt sjunger han gudomligt. ”Stad i ljus” och ”Stand by me”. ”Det är ett härligt land vi bor i”, höll vi med om och ”Cecilia Lind” älskar vi också. ”My Way” - Frank Sinatras hit som egentligen skrevs för Tom Jones, men som nu är Patrik Öhlunds egen signaturmelodi avslutade showen och applåderna ville aldrig ta slut.

Ordförande Erland Eriksson tackade samtliga medverkande och särskilt framhöll han styrelsens arbete. Utan dem inga kalas! Fler får gärna komma och hjälpa till vid de olika evenemang PRO ordnar. Före- och efterstädare, servitörer och underhållare: Anmäl er till Alice!

Kommande aktiviteter annonseras i Piteå-Tidningen och på PROs hemsida. Pub-afton, Fredagscafé, Mysfredag med dans, Höstmötet då vi tar budgeten, IKEA-resa och så Julavslutningen med Francis Goosens.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Berit Ölund