Augustpriset till Lina Wolff

En uppkäftig saga för vuxna får Augustpriset i den skönlitterära kategorin. Lina Wolffs roman "De polyglotta älskarna" har hyllats av kritikerna för sin raffinerade struktur och vann även Augustelektorernas hjärtan.

28 november 2016 20:21

– Jag är ganska skrockfull, så jag har inte förberett något tal, säger Lina Wolff när hon tar emot priset i Konserthuset i Stockholm.

"De polyglotta älskarna" är Lina Wolffs tredje bok, hon debuterade för sju år sedan med novellsamlingen "Många människor dör som du" och fick tidningen Vi:s litteraturpris för romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" som kom 2012.

"De polyglotta älskarna" handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta "den rätte". Hennes sökande efter "en öm, men inte alltför öm, man" leder henne till den fete litteraturkritikern Calisto och dennes hus vid havet. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga – det polyglotta – i centrum för historien.

Flytten av Kiruna

Ann-Helén Laestadius får Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin för "Tio över ett" som utspelas under flytten av Kiruna

– Den här boken är skriven rakt ur hjärtat. Jag är så ledsen över det som sker i Kiruna, säger hon i sitt tacktal.

En krisande tonåring vävs samman med rivningar av gamla gruvarbetarbostäder i "Tio över ett". "Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi", skrev juryn i sin motivering. Iklädd samisk folkdräkt kliver författaren upp på scenen för att ta emot priset och tackar särskilt sitt förlag Rabén & Sjögren "som låter mig skriva om samer".

"Bok om böcker"

En essäberättelse om den nätverkande humanisten Erasmus av Rotterdam tilldelas årets fackbokspris. Nina Burtons "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution" följer honom under 1500-talets medierevolution i Europa. Skildringen beskrivs av juryn som "en historielektion med perspektiv på vår egen tid".

– Der här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som bygger på hundratals böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår. Det här gör mig glad av så många skäl, säger Nina Burton i sitt tacktal.

Tackar svensklärare

Lilla Augustpriset går till Sigrid Nikka från Höllviken för "Då rallarrosen blommar". Enligt juryn är det en "finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under svunnen tid".

– Jag vill tacka alla svensklärare jag har haft, utbrister Sigrid Nikka när hon fått ta emot priset ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand och fortsatte med att hylla familj, vänner, pojkvän och rollspelsföreningen hemma i Höllviken som alla stöttat henne i skrivandet.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 och delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år. I år hade 632 texter skickats in till tävlingen, vilket är rekord. Under årens lopp har flera av dem som har nominerats till eller vunnit priset debuterat som författare, bland dem Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck, som senare också har nominerats till det "stora" Augustpriset.

Augustpriset är på 100 000 kronor men brukar i reda pengar betyda betydligt mer eftersom de prisbelönta böckerna vanligtvis får en rejäl försäljningsskjuts. Priset delas också ut för årets bästa fackbok respektive årets bästa barn- och ungdomsbok. (TT)

Årets vinnare

Årets svenska skönlittera bok: "De polyglotta älskarna av Lina Wolff

Årets svenska barn- och ungdomsbok: "Tio över ett" av Ann-Helén Laestadius

Årets svenska fackbok: "Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution" av Nina Burton

Lilla Augustpriset: "Då rallarrosen blommar" av Sigrid Nikka, Höllviken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!