Det regnade som aldrig förr i Piteå i maj. Ja, ”aldrig förr” kan jag inte slå fast, men uppenbarligen sedan mätningarna startade 1860. Det nya regnrekordet för maj hamnade på 109,1 millimeter regn i Piteå. En stor del, 44,2 millimeter, ramlade ner under ett enda dygn, den 12 maj.

Det gamla rekordet är för övrigt från 1982 då det regnade 100,2 millimeter under maj. Tredje blötaste maj är 2015. Någon som minns det? Nej, inte jag, men enligt SMHI så var nog hela sommaren (juni-augusti) rätt blöt i Piteå. Det föll 70 procent mer nederbörd än normalt.

Men kanske minns du skyfallet i Piteå den 28 juli 2014. Folk lär ha simmat på Sundsgatan. Själv satt jag under ett regnskydd i Arjeplogsfjällen och väntade ut ett magnifikt åskväder en närmast tropiskt varm sommarkväll. Det var en mäktig upplevelse.

Men, alltså, vad är det här för sifferexercis, Carlsson? Mitt enda försvar är att jag är en väderkänslig kille som ständigt kontrollerar väderläget de närmaste dagarna. Min fru är raka motsatsen, totalt obrydd och lika förvånad varje gång hon blir överraskad av någon form av väder. Va, regnar det nu, typ.

För en vecka sedan var det högsommarvärme och glada dagar, men jag jobbade så klart. Däremot ledig måndag till onsdag den här veckan och, vaffanculo, ingen värme då inte, men perfekt staketbyggarväder. Bara lite regn. Det är normalt, som Zlatan skulle ha kommenterat saken.

Om en vecka är det midsommarafton och det gör mig alltid lite extra väderkänslig. Det ska vara sol och varmt, men det är det väldigt sällan hemma i Piteå. Samtidigt är det bara några år sedan som jag satt påbyltad på en ö i Stockholms skärgård och frös arslet av mig.

Nej, man skulle ha varit med 1967 (eller kanske inte, det var nödår i Sverige efter en mycket kall vår och försommar). På midsommardagen uppmättes hur som helst temperaturen 32,1 grader. Ja, plus! I Piteå!

Prognosen för midsommaraftonen i år är väl hyfsad. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos runt 15 grader och växlande molnighet.

Det kan vi nog leva med. Det är normalt och det kunde ha varit värre. Eller hur, Zlatan?