Då var det dags igen – PT i ny skrud

12 januari 2016 08:56

Jag tror mig veta vad du blev förvånad när Piteå-Tidningen landade på frukostbordet. Och jag hoppas att den förvåningen gjorde dig glad och nöjd. Men det är en förhoppning jag inte riktigt tror på själv.

Eller snarare vet jag att det är många av er som dagligen läser Piteå-Tidningen som just nu är skeptiska till nya utseendet, som tycker tidningen blev mer svårläst, som inte riktigt hittar och som överhuvudtaget inte vill få morgonrutinen störd av någon förändringsivrande redaktör på lokaltidningen.

Samtidigt är ni många som gillar att Piteå-Tidningen tar ett kliv in i en mer modern design, som anpassar tidningens utseende och innehåll till dagens krav och som fortsätter strävan att vara en lokaltidning som man helt enkelt inte kan vara utan.

Jag har största respekt för alla reaktioner. Piteå-Tidningen är ju trots allt en daglig vän till runt 40 000 människor i spridningsområdet som nästan alla har och ska ha åsikter om. Det är åsikter vi gärna tar del av. Mejla, ring eller kommentera det nya utseendet här oavsett om du vill säga bu eller bä.

Det är faktiskt åtta år sedan vi senast gjorde en större förändring av papperstidningens utseende. Då tog vi det från grunden och bytte allt från Piteå-Tidningens logotyp, färger och typsnitt till tilltalet i våra egenannonser och brevpapper. I början av tjugohundratalet gjorde vi också en större förändring, framförallt drivet av att vi gick över till det mindra och mer hanterbara tabloidformatet. Jag bläddrade i några tidningar från förr och de känns rätt mossiga. Jag är övertygad om att det utseende vi hade i går också kommer att kännas rätt mossigt om några veckor när det nya satt sig.

I dag är förändringen mer sparsam jämfört med 2008. Logotypen, sidornas placering i tidningen, avdelningar, TV-program, serier är orörda. Däremot är alla typsnitt nya, färgspråket är nytt, vinjetter är nya och sidan ett har vi gjort mer slagkraftig.

Det är heller ingen hemlighet att vårt nya utseende också är en förutsättning för att vi ska kunna jobba mer effektivt, att lägga de resurser vi har på att jaga nyheter i så stor utsträckning som möjligt och hantera reportrarnas och fotografernas material så lite som möjligt. Enkelt förklarat går det hela ut på att vi i förväg bestämmer vad vi ska ha var i tidningen och sedan skriver vi direkt in på sidorna som därefter färdigställs av ett redigeringsnav i Norrköping. På så sätt har vi kontrollen på materialet med kan jobba betydligt effektivare med hanteringen av det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Larsson