Om somrarna driver Emma Degerman kaféet och hembygdsmuseet i Jävre kvarn. Gamla bruksföremål från livet i byn samsas med omkringsprättande hönor och en liten butik som är skapad efter devisen ”det finns så mycket fina prylar i världen som vi vill dela med oss av”.

I kafédelen serveras fika på riktigt smör och hemmaägg samt en hel del bryggkaffe och mormorssaft.

På senhösten när kvarnens portar är igenbommade tar Emma pick och pack och flyttar in i en mindre lokal. Vinterkaféet ligger längs samma gata, bara hundra meter från kvarnen.

Artikelbild

| Känsloförmdelare. "Jag vill att man ska känna sig som hemma på mitt kafé. Det är trångt och mysigt och mina gäster får ofta dela bord. Jag älskar att titta ut över lokalen och se människor som inte känner varandra prata och skratta tillsammans", säger Emma Degerman.

Kvarncaféet omvandlas helt enkelt till Emmas café och butik, ett utflyktsmål där gästerna sitter och fikar i själva butiken.

Här ligger handtrillade chokladbollar upplagda på en gammelturkos våg. Pinnstolar och sammetssoffor samsas om ytan med vinröda franslampor och butikshyllor.

Den inramade skeppargubben med en pipa i näven delar vägg med prickiga kakburkar, gamla bakformar och broderade bonader. Hyacinter med mossa kring knölarna finns nerstoppade i udda muggar och här och var brinner levande ljus.

– Jag vill att man ska kunna köpa sig en bit saftig morotskaka och slå sig ner i en soffa, sparka av sig skorna och känna sig som hemma. Det är trångt och mysigt och det händer ganska ofta att mina gäster får dela bord med varandra. Jag älskar att titta ut över lokalen och se människor som inte känner varandra prata och skratta tillsammans, säger Emma.

Artikelbild

| Hemmagjort. Handtrillade chokladbollar tillför fikaklassikerna.

Att driva eget kafé har varit en dröm sedan barnsben.

– Det är fantastiskt att ha sitt alldeles eget ställe, som dessutom är en magisk plats. Att få dela med sig av känslan till andra är precis vad jag vill, säger Emma.

Artikelbild

| Servis. Här får kunden själv välja vilken kopp som ser godast ut att dricka ur.

Hennes vinterfik håller öppet vissa kvällar och helger. Många stammisar tittar in för att fika eller köpa med sig något hem, men allt fler upptäcker hennes krypin som ett utflyktsmål.

När det närmar sig jul får fikaklassiken lakritskladdkakan sällskap av saffransbiscotti och mintmaränger.

Artikelbild

| Bakom disken. Ursprungligen ville Emma komma åt butikslokalen för att baka i köket till kvarnen. Men med tiden fick hon idén att använda lokalen även vintertid.

– För mig är det viktiga att skapa julkänsla med enkla medel och att erbjuda en möjlighet för människor att ses och sitta ner en stund i advent.

Som butiksägare får Emma starta julen tidigare än de flesta, långt innan snön singlar ner köper hon in juldekorationer och planerar adventsfika.

Artikelbild

| Apelsin. Torkad julstämning i korg.

– Men julstämningen händer inte av sig själv, jag får jobba lite för den. Med dofter av kanel och saffran och julmusik i högtalarna kommer man långt.

Emma gillar att slå in dekorativa paket till sina kunder lika mycket som hon uppskattar att smyga ut till stallet och hästarna under mellandagarna.

Artikelbild

| Fikaplats. Levande ljus och en julig kruka på pelarbordet.

– Det bästa med advent är att folk är gladare och jag älskar att skapa julstämning till andra – dessutom ger det så mycket glädje och energi tillbaka.

Själv firar hon jul hemma med familj och släkt. Njuter av en mugg adventste med smak av kanel, mandel och apelsin. Kör hästar och klär granen.

Artikelbild

| Stämning. Redan utanför butiken skapar Emma julkänsla med levande ljus, ljusslingor och naturdekorationer.

Hon och hennes familj ordnar också en populär utflykt till skogen innan jul. Vid sitt torp tänder de mängder av marschaller och ljus och inne i den gamla stugan väntar tomten, som tar emot önskelistor och pratar med besökande barn.

– För mig är den bästa julen när släkten från Dalarna kommer och vi är över tjugo personer som umgås. Det är så roligt när de bor hos oss, det blir lite Bullerbykänsla över det hela. Ibland bjuder vi också in kompisar att fira med oss, jag tycker om när det blandas upp och blir stort och bullrigt.

Artikelbild

| Julnyanser. I Emmas vinterbutik står de juliga tillbehören framdukade.

Utanför kafébutikens fönster sänker sig skymningen. Några kunder lockas in av ljuset, och även om Emma ännu inte öppnat bjuder hon in dem för att titta runt.

Kanske tar de med sig en känsla av julefrid när de går ut i snöflingorna igen.