.

Under året har vi samlat på oss både silkespapper och grövre papper som ofta följer med i paket när man beställt något. Pappersbitarna är skrynkliga från start och bildar en levande yta på klapparna. Det är perfekt för den som inte vill vika skarpa hörn, här ska allt vara lite bulligt och skevt. Av fem glasspinnar är det enkelt att limma ihop en dekorativ stjärna. Fin i granen också.

.

Det är kul när det händer något tredimensionellt på klappen. Här har vi knutit fast en fjäder från påskriset i överblivet ullgarn från ett virkprojekt. Papperskulorna är uppträdda på en gammal virktråd från mormors tid.

.

Band på rad. Här har vi limmat fast olika sorters band med limpistol. Ett vinrött sammetsband gör sällskap med en del av ett tunt bälte som gått sönder. Ett mockaband får sällskap av en tofs från ett tunikasnöre.

.

Ett sista tips i återvinnings-anda: När ni öppnar årets klappar, spara fina paketpapper och vackra detaljer eller snören. Det är inte snålt eller gamigt, det är miljösmart och ansvarsfullt. Perfekt att plocka fram nästa gång du ska slå in paket.