Grodda hemma – enkelt och nyttigt

Nu när svenska grönsaker lyser med sin frånvaro groddar jag och odla skott på hemma på köksbänken.

9 mars 2019 06:00

Favoriten är mungbönor! Dom är snabba, enkla och goda i allt från sallader till marinerade i asiatiska rätter. I år har jag även testat vackert röd rättika och broccoli.

Det bästa med groddar, förutom att de är nyttiga, är att de är så enkla! Olika sorter groddas på lite olika sätt så det bästa är att googla eller låna en bok på biblioteket. Generellt gör man såhär; Skölj fröna och låt stå i vatten över natten. Häll av och ställ burken upp och ner så att överflödigt vatten kan rinna av. Skölj fröna/groddarna två till tre gånger om dagen tills dess att dom är klara vilket tar mellan tre och sju dagar. Jag har en speciell groddburk men även vanliga burkar som jag trär en avklippt tunn strumpbyxa på.

Fröer anpassade för groddning hittar man på internet (till exempel hos Runåbergs fröer), i hälsokostbutiker eller på handelsträdgårdar. Även bönor, linser och frön från en vanlig livsmedelsbutik kan groddas men säkerställ att de är pastöriserade eller testade för smittor. Välj ekologiska frön så slipper både ni och naturen onödiga kemikalier.

Testa att grodda, mer närodlat och i säsong kan det knappast bli just nu!

.

Bilder:

.

Glas och burk för groddning.

.

Röd rättika (Raphanus Sativus).

.

Olika sorters groddar (broccoli, mixade groddar, mungbönor och röd rättika.

.

De peppriga groddarna är goda på en macka med len hummus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Embertsén