Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Piteå ännu bättre

Piteå Assist i Skottland. Två nya mot AIK.

Kommer Ronja Aronsson att bli ett lika stort hot på hörnor som June Pedersen? Då kommer motståndarna få det ännu tuffare mot Piteå. 

Frågan är relevant. Mot skottarna i Spartans slog Aronsson ett inlägg som Linn Viklund stötte in och en hörna som Josefin Johansson var sist på. Hennes inlägg låg bakom fler mål också.

Mot AIK var det två inåtskruvande hörnor från Aronsson som Madelen Janogy tryckte i mål.

Piteå kommer möta lag och målvakter som bättre försvarar ytan så nära mål men assisten och precisionen i inläggen från vänstermittfältaren är intressanta.

Så även att hon spelade just till vänster och inte till höger som brukligt. 

Nu kunde hon och Janogy få ett intressant inövat kombinationsspel.

Aronsson drev boll inåt planen och drog med sig försvararen. Janogy sökte sig diagonalt mot ytan som öppnades på kanten och när bollen släpptes kunde hon driva den framåt och utmana på det sätt hon gör bäst i laget. 

Janogy var ju annars på högersidan i slutet  av fjolåret, då kan hon mer naturligt komma in till egna avslut. 

Samtidigt är det bra att ha Nina Jakobsson där för att på bortre ytan få June Pedersens diagonala inlägg som är svåra att försvara sig mot och Jakobsson bäst av alla forwards kan förvalta. 

Madelen Janogy har stort självförtroende och skadefri kan hon komma upp i tio, femton mål i allsvenskan. Ifjol var det de sista momenten, främst avsluten som oftast gick över eller rakt på målvakten, som var problemet. Knäoperationen tog tid att komma tillbaka ifrån. Sista omgången ifjol var hon det fullt ut på alla sätt.

Piteås centrala mittfält är intressant. Julia Karlernäs, seriens MVP, Ellen Löfqvist, troligtvis snart A-landslagsspelare, samt tidigare kaptenen och kulturbäraren Josefin Johansson. 

I mångt och mycket tror jag tränarna kommer slippa välja. Spelprogrammet är tuffare än någonsin, skador, avstängningar och möjligheten till rotation för slitna spelare kommer lösa situationen per automatik. 

Löfqvist inledde som kapten. Johansson tog över när duon bytte av varandra. Har PIF bestämt sig för två kaptener som vi såg med Johansson/Sofie Persson också?

Fernanda da Silva visade härlig teknik när hon kom in. Men att göra samma sak i allsvenska toppmöten när det smäller rejält är annorlunda. Hon vågade bryta mönstret och göra sina tekniska moment. Bra. 

PIF vann och ligger bra till i gruppen och laget i sin fas. Bättre än någonsin den här tiden. 

Till sist...

...var det noga att inte för många fick komma in i hallen. Fast inte i slutet om jag såg rätt. Ett 20-tal herrspelare värmde upp på sidlinjen sista minuterna av matchen. Hade så många i publiken lämnat, eller överskreds åskådarantalet? 

...spelade Piteå 2-2 mot Bergänset i Arcushallen. Dawit Grmay och Mozamel Layegh målskyttar. PIF hade bara 14 spelare i truppen. Rob Clark var inte med. Han tränar med laget men engelsmannens jobb vissa kvällar gör det osäkert om han kan spela med PIF i år. 

...vann Storfors mot Infjärden med 4-1.

Linus Isaksson, Isak Olofsson, Marcus Fahlgren Hällström och Erik Berglund målskyttar för Saik. Viktor Granberg för ISK. 

Fyra matcher och kortanalyser

Piteå Vittsjö-Piteå 0-0, damallsvenskan.

Jag har skrivit en krönika om Vittsjö-Piteå, men vi kör några snabba bollar här också.

Piteå ska vara nöjt med 0-0 utifrån matchbilden. Precis som mot Rosengård hade laget mycket svårt att skapa målchanser. På 180 minuters spel har Piteå haft tre chanser totalt, varav June Pedersens ribbskott idag.

PIF saknar farten och kombinationsspelet i offensiven. Det är sällan som de tre anfallarna samarbetar och på så sätt kan skapa chanser. Inte heller på fasta situatiner har serven eller duellspelet framför mål varit lika vasst som tidigare.

Överlag vinner PIF fortfarande för få dueller från mittfältet och framåt.

Nu gäller det att bita ihop inför matchen mot LB07 och se till att fixa poäng. 

Massor kan sedan hända under det två månader långa VM-uppehållet. Spelare i svagare form kan växa stort. Det har vi sett förut. 

Josefin Johansson imponerade i alla fall. Hon vann många närkamper och gav Piteå möjligheten att behålla bollen inom laget. Starkt gjort av henne att vara tillbaka så här fort.

 

Övriga matcher jag har sett i helgen.

Piteå-Kramfors-Alliansen 3-0, division 2 herrar.

PIF svarade för en riktigt svag första halvlek. Richard Nordlund var strålande i målet och bäst på planen. Han räddade kvar sitt lag i matchen. Annars var det dålig rörelse igen i Piteå. Kanske också inställning som Gustav Nordh var inne på. 

Anledningen till segern var stor draghjälp från motståndarna som gick borta sig med för många spelare högt upp vid två fasta situationer. När ytorna blev stora kunde Piteå kontra in 1-0 och 2-0. Sedan kom 3-0 också. Att Piteå vann var delvis på egen skicklighet, men också att Kramfors-Alliansen gjorde sina misstag och blev trött i andra. 

Visst var målen av Gustav Nordh 2, och Gustav Rönnbäck-Wallin fina, men om det är en första- eller andraplats som gäller i serien så behöver Piteå steppa upp.

 

Öjebyn-Älvsbyn 1-7, söderfyran herrar.

Utklassning i siffror och i spelet. Öjebyn var förvånansvärt blekt. ÄIF imponerade klart. Det finns flera klasspelare i laget som defintivit ska vara med och kriga i absoluta toppen av serien. Jonatan Dalbergs kloka fotbollshjärna hittar bra och lugna lösningar. Simon Albag ska kunna bli seriens skyttekung. Rob Clark är förstås för bra för serien som rivig mittfältare och behövde nu bara spela tio minuter. Det finns fler starka namn också. ÄIF blir farligt.

 

Storfors-Älvsbyn 3-3, division 2 damer.

För motståndarna kommer det handla mycket om att stänga och skärma av de här lagens målskyttar. ÄIF söker hela tiden Emelie Hjertberg och Anna Berglund, och duon varandra. De har fysiken för att trycka sig förbi motståndarna och skapa något ur varje en-mot-en-läge. Berglunds rapphet och spelsinne gör henne till en riktig toppspelare i serien. Men risken är att laget i vissa matcher blir för beroende av sin toppduo. Vi får se.

Storfors visade upp en något större bredd i laget. Lovisa Holmbom kommer göra många mål i år igen. Hon utmanar alltid bra. Hanna Bryggman är vass i duellspelet och på att fördela boll. Sofia Dalén och Ida Löfgren är kloka och bra med boll på mittfältet. Dalén också ett farligt vapen med huvudspelet på fasta situationer. Backarna läser överlag spelet bra.

Piteå förtjänade inte mer

Piteå Rosengård-Piteå 2-0.

Inte alls orättvist.

En bra förutsättning för att vinna matcher är att skapa målchanser.

Det gjorde inte PIF.

Med två skott på mål hade PIF i bästa fall fått kryss.

Förutom de två avsluten skapade laget ingenting heller. 

Rosengård var klart skickligare på hitta ytorna offensivt, samverka i och runt straffområdet och skapa lägen.

Inte för att hemmalaget hade så mycket, men seger med 2-0 var inte orättvist i alla fall.

Piteå stängdes effektivt ner och det var sällan PIF fick igång något kombinationsspel med flera spelare involverade. Det blev för fåa spelare runt bollen nära motståndarnas mål.

Fernanda Da Silva visade åter fina tendenser.

Försvarsspelet var vaksamt i första halvlek och blev rätt hårt straffat i andra vid målen. Där gjorde Rosengård det bra.

PIF är femma i tabellen som är riktigt jämn som väntat. Blir det segrar mot Vittsjö och LB07 inför VM-uppehållet så kommer utgångsläget i alla fall att vara mycket bra, som sämst samma poäng som serieledaren. Men det är tuffa uppgifter som väntar.

Mittfältare in i PIF

Piteå IF:s Faith Ikidi Michael väntas ta en plats i Nigerias VM-trupp. Hon är också med i den sista gallringen inför den slutgiltiga trupputtagningen.
Den svenska coachen Thomas Dennerby har listat 27 spelare som är aktuella för VM i Frankrike 7 juni-7juli.
Ikidi finns med bland utespelarna. Det gör även den tidigare PIF-spelaren Francisca Ordega (Shanghai W. FC). Onome Ebi (Henan Huisanhang, Kina), backen som tillhörde Piteå IF 2009, finns också med i truppen.
Samma sak gäller de allsvenska spelarna Osinachi Ohale, (Växjö), Rita Chikwelu (Kristianstad), Ngozi Okobi-Okeoghene (Eskilstuna), Ogonna Chukwudi (Djurgården), Halimatu Ayinde (Eskilstuna), Anam Imo (Rosengård).
Ikidi kommer att missa början av Nigerias VM-läger som inleds 20 maj i Österrike. Mot slutet av laddningen där kommer ytterligare fyra spelare att strykas ur truppen inför mästerskapet.

 

En och annan har undrat hur Gustav Nordh kunde vara utanför startelvan i toppmötet med Ytterhogdal. Anledningen är att Nordh var krasslig och inte tränade förra veckan. Därför blev det enbart ett inhopp, ett lyckat sådant med ett mål och en assist.

PIF får i veckan förstärkning på det centrala mittfältet. På positionen får lagkapten Johan Hedström anses självklar. I övrigt har framförallt Axel Uddström och Tejan Bah spelat där. Den senare har inte lyckats övertyga mig så här långt. Nu vässas konkurrensen när bolltrygge Sia Jamehdar ansluter efter studier i USA.

Piteå-Tidningen sänder Piteå-Kramfors på lördag klockan 16 på pt.se

En dansande brasilianska

Piteå En lagkapten ut i tårar. En brasilianska in med dansande fötter och vidgad blick. Piteå kan inte vinna varje match så här, men det gav en fin start på säsongens hittills viktigaste vecka.

När Ellen Löfqvist kliver in vet du några saker utifrån flera säsongers praktiserad sannolikhetslära:
Hon kommer förmodligen vinna bollen.
Motståndaren kommer förmodligen att få ont.
Men särskilt oschysst lär det inte vara (ett gult kort på 22 matcher ifjol).
När lagkaptenen själv ligger med foten i högläge, skriker ut sin smärta och vattnet på kinderna inte bara tycks komma strilandes från himlen - ja då vet du en sak.
Det här är något ovanligt och det är allt annat än bra.

Piteå mötte ett lag som som vanligt kastade om i sin laguppställning.
PIF svar: att göra samma sak.
Hej då 3-4-3 - in med en mindre omformad men viktigt justerad 3-5-2.
Piteå behöver få Julia Karlernäs mer delaktig i spelet och uttnyttja hennes egenskaper ännu mer än vad som varit fallet i vår.
Det fysiska duellspelet i andravågen. Konsten att läsa lägena rätt och snabbt sätta press på motståndare i tidsnöd. Skickligheten att hitta djupledsluckorna när anfallarna tryckt ner försvarslinjen. Möjligheten att kunna fördela boll lite högre upp.
Kvalitéer som gör att hon passar högre upp.
Därför var det rätt att skicka upp henne ett steg till en central position mellan mittfältet och de två anfallarna.
De första 22 minuterna var lyckade. Karlernäs hamnade i en fin yta svår att kontrollera för motståndarna och med större utrymmen fick hon lite fler bollkontakter och vann duellerna.
I en stegrande första fjärdedel av matchen började Piteå minut för minut i långsamt tempo bygga sig ett övertag.
Sedan en duell, en fot som landade snett och en Ellen Löfqvist i smärtor och vänsterdojan i högläge.
Om PIF är ett bättre lag i år än guldåret återstår att se. Men en sak är säker. Variablerna att luta sig mot är fler. Alternativen mindre begränsade. Möjligheten att göra byten utifrån vad PIF vill snarare än måste i ett givet läge är större.
Nu kunde Fernanda Da Silva ersätta Löfqvist och Karlernäs fick återta sin vanliga plats.
Det var ett påtvingat byte som visade på Piteås större bredd i år.
Det blev mycket lyckat.
Fernanda Da Silva fick spela där hon gör det helst och bäst. I en central offensiv roll med möjlighet till mycket boll vid fötterna har nyförvärvet både tekniken, de dansande fötterna, blicken och lugnet med boll. Med henne får PIF en spelare som inte är snabbast i sina aktioner, men som håller bollen inom laget och hittar medspelarna på ett bra sätt. Dessutom var brasilianskan föredömlig i sitt sätt att täcka bollen. Sannolikt fick hon flest frisparkar med sig av alla på planen.
Vid 1-0 spelade hon fram Madelen Janogy. Vid 2-0 spelade hon fram Madelen Janogy (efter en urstark brytning av Josefin Johansson).
Da Silva kommer inte spela VM.
Janogy ökade just sina chanser.
Med fyra mål (tre har motståndare varit sist på) hakar hon på i toppen av skytteligan trots en match mindre spelad.
Konkurrensen om forwardsplatserna i Sverige är mycket jämn och framförallt är det många spelare av samma klass, men med likte olika kvalitéer som gör upp om ett par platser utanför de självklara.

Efter 2-0 flyttade Kristianstad upp spelet. Laget blev långt och omställningsytorna för Piteå mycket bra.
Ett tillräckligt skickligt lag utnyttjar sådana möjligheter.
Piteå saknade rätt beslutsfattande för att klara det.
Istället en reducering och nervös avslutning på ett sätt som får beskrivas som onödigt.
Offensivt behöver PIF fortfarande bli bättre.
Försvarsmässigt var det mesta mycket bra.
Lena Blomkvist läste spelet ypperligt.
Faith Ikidi var Faith Ikidi.
Cajsa Andersson spred lugn.
Match 200 för PIF i den högsta serien var i slutändan ett viktigt steg i riktning mot att skaffa sig ett bra utgångsläge från våren in i hösten.
Fyra matcher på tolv dagar. En avklarad. Nu väntar två raka toppmöten borta: Rosengård och Vittsjö.
Det här ger Piteå stora möjligheter att ha ett bra utgångsläge inför VM-uppehållet.


Piteås herrar fick 2-2 borta mot engelska Ytterhogdal i den tidiga seriefinalen i division 2.
Ett klart godkänt resultat på pappret.
PIF saknade Tetteh Komey.
Gustav Rönnbäck Wallin satte 1-1 i matchen och inhoppande Gustav Nordh 2-2.
Precis som för damlaget handlar det under våren om att hänga med i toppen. Serien kommer förmodligen att avgöras under de sista omgångarna i höst. Bästa laget då vinner.
Det är många med i det racet. 20 omgångar återstår.

Infjärdens damer har fått en fin start i division 1 tre segrar av fyra möjliga. Cajsa Hedlund toppar seriens skytteliga med sju mål på fyra matcher. Hon nobbade Morön och Assi inför säsongen, men visst är Hedlund en spelare för Elitettan.
Nu blev det 4-2 borta mot Selånger.

 

Komeys skada

Piteå Piteås anfallare Tetteh Komey skadade sig mot Anundsjö i ljumsken.

Det är oklart om han kan spela seriefinalen borta mot Ytterhogdal på söndag.

Saknas han är det ett rejält avbräck. Komey har satt fyra bollar i serien och är Piteås självklara förstaval som central anfallare.

Ytterhogdal har fler engelsmän än någon kan räkna till och man undrar hur planen ser ut om laget gå upp i division 1. Där måste minst halva matchtruppen bestå av spelare fotbollsfostrade i Sverige.

Snacka om att laget måste bygga nytt då.

Alex Naylor och Moses Duckrell, tidigare PIF, är två av spelarna i laget.

 

Mer PIF. Piteås tränare Jeppe Mauritzson var den som hittade Odilon Kossounou som Hammarby nu sålt för drygt 30 miljoner kronor. Om det kan ni läsa här.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons