Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

En mycket bra avslutning

Piteå Damallsvenskan våren 2019 har aldrig primärt handlat om att toppa serien. Bra att göra det - javisst. Men det viktiga är att hänga med inför hösten då allt kommer avgöras. Där är Piteå IF nu.

Jag skrev det redan inför serien. För Piteå IF är det inte absolut nödvändigt att leda serien inför VM-uppehållet. Det som har betydelse för ett lag som vill vinna SM-guld är att vara med i toppen. Om det är en, två eller tre poäng upp till förstaplatsen är inte det avgörande.

Det kommer spelet i höst att vara. Hittills har 7 omgångar lirats, då spelas 15.

Vinsten med 2-1 mot LB07 gav PIF det utgångsläge som skänker arbetsro och optimism under sommaruppehållet, det kan bli oerhört betydelsefullt.

Våren har varit lite svajig. Defensivt har Piteå var bra. Fem insläppta mål är näst bäst.

Det är duellspelet på mittplan och framåt i samspel med farten i kombinationsspelet som inte har nått rätt nivå sett över sju matcher.

Mot LB07 skulle PIF normalt ha vunnit med fem-sex bollar.

Mot ett sämre motstånd som bjuder på större ytor är det lättare att glänsa.

Där fick PIF draghjälp. Men laget var också bättre än mot Rosengård och Vittsjö.

Att LB07 tog ledningen på sitt första anfall i matchen var chockartat. Piteå var utspritt när gästerna spelvände, June Pedersen missade lite i en brytning, Faith Ikidi låg efter, luckan kom och Sophie Sundqvist satte bollen.

Det var också allt gästerna hade på 90 minuter.

Det här var en match mellan Piteå IF och den egna oförmågan att göra mål.

Tempot var bättre än tidigare. Så många fler fyllde på i straffområdet. Så mycket fler inlägg slogs. Men skickligheten i boxen fanns inte riktigt där fullt ut nu heller. Skillnaden var att PIF hade så många inlägg, hörnor, inspel att det statistiskt sett ändå skulle ge resultat. Så blev det.

Fernanda Da Silva som älskar att dansa på öppna ytor trivdes alldeles förträffligt och visade teknik, finurlighet stor spellust och noll mentala begränsningar Hennes typ av match. Hennes typ av spel. Klart att hon stötte in 1-1 efter Madelen Janogys inlägg.

Nu åker hon och Faith Ikidi iväg till VM. De fick med sig lagets tre poäng och sina personliga. Det finns en poäng i det också.

Madelen Janogy slog hörnan, Josefin Johansson skarvade och Faith Ikidi tryckte in bollen.

2-1 i en match som kunde, borde slutat 6-0.

Det spelar mindre roll. Det viktiga var poängen och en positiv känsla mot uppehållet på två månader.

Josefin Johansson visade åter att hon är tillbaka. Så bra i duellspelet och nu också aktiv i offensivt straffområde.

Julia Karlernäs växte under matchen, tvekade lite på ett par studsande bollar i första halvlek. I andra bjöd hon på en snurrfint och framspelning följt av ett leende som kan vara det viktigaste på LF Arena i år. Karlernäs var avslappnad och fick med sig en bra halvlek till sommarvilan. Det är bra på alla sätt.

PIF har nu tiden på sig att verkligen vässa det som behövs inför en extremt intensiv andra halva av säsongen. Den som kommer att avgöra allt. I damallsvenskan och Champions League.

Utifrån det var det här en mycket bra avslutning.

Visar hur bra Piteå är

Piteå Madelen Janogy är på sin korta tid högst involverad i att Sverige vinner mot Chile i fotbolls-VM.

Det här är en ögonöppnare. Inte för oss som har följt Piteå IF detaljerat i damallsvenskan.

Men för övriga.

Det är faktiskt så här bra lagets spelare är.

Piteå IF har spelat strax över 200 matcher i damallsvenskan.

I en stor del mot bättre motstånd än vad vissa VM-nationer är. 

Att jämföra Chiles VM-lag mot det Tyresö med flera av världens bästa spelare som Piteå kryssade mot 2013 skulle inte vara rättvist. Varken för Piteå eller Tyresö.

I en match mellan Piteå och Chile, skulle PIF ha en jättechans att vinna. Så bra är laget.

Samma sak gäller mot nästa motståndare Thailand. Den drabbningen skulle Piteå vinna.

Marta, Veronica Boquete, Pernille Harder, Lieke Martens, Ramona Bachmann, Jennifer Hermoso och en massa andra. Piteå har ställts mot så många världsstjärnor under de här åren. Men laget har också och har haft sina.

En stor del av Piteås spelare skulle platsa i de flesta landslag i världen.

Ni minns väl när Melissa Tancredi, Brittany Timko, Kaylyn Kyle och Carmelina Moscato? De har alla lirat i Piteå utan att sätta några jätteavtryck. Ändå blev de senare bronsmedaljörer.

Piteås förra målvakt Lydia Williams är då som nu given etta i VM-laget Australien.

Piteås Faith Ikidi hade i Nigerias VM-elva i premiären sällskap av lagets då bästa spelare Fransisca Ordega, två säsonger i Piteå och Onome Ebi, en.

Stephanie Labbé, en tidigare publikfavorit i Piteå, stod för Kanada i deras första match.

Damallsvenskan har tappat gentemot de allra bästa ligorna och kommer fortsätta göra det. Men jämfört med många landslag i världen kan Piteå IF fortfarande stå sig mycket bra.

Ikidi utburen

Piteå Är det en sak som Piteå IF absolut inte vill under VM så är det skadade spelare.

Nu blev det så direkt. Faith Ikidi krockade med egna målvakten för andra gången i matchen mot Norge. Då reste hon sig inte och blev efter flera minuter utburen på bår. Blicken hos Ikidi var allt annat än lovande.

Det kan eventuellt vara en knäskada, hur allvarlig får vi invänta beskedet för att veta.

Piteå med och utan Ikidi är ett lag med olika slagstyrka och med rekordmånga matcher och CL-spel i höst behövs verkligen alla spelare. Inte minst en världsback som Faith Ikidi är.

Piteå har haft en del tunga skador i vår på Elin Bragnum, Ellen Löfqvist, Emelie Lövgren och Andrea Norheim. De är visserligen på väg, eller är redan tillbaka men vi får hoppas att det här inte blir ytterligare en skada på en av truppens viktigaste spelare. Då blir det svårt att hävda sig på alla fronter. 

En vidöppen toppstrid

Piteå Skellefteå-Piteå. Hur det slutade? 

1-1 såklart!

Det sker ju alltid. Eller nästan i alla fall.

Båda mötena 2017 slutade 1-1 och sedan dess har lagen inte möts i seriesammanhang.

Orättvist var resultatet inte heller.

Skellefteå började bäst. Tog kommandot om spelet och vann fler närkamper. FF sökte hela tiden bollar i djupet bakom Piteås ganska högt stående försvarslinje. Men där hade PIF full koll och var först på varenda en eller ställde offside.

Ett något skenbart övertag alltså.

1-0 kom på en riktig kanon som Richard Nordlund inte nådde. Däremot borde lagkamraterna ha varit bättre upp i pressen inför skottet.

Skellefteå är ett stabilt lag. Bra på att låsa motståndarna och ligga tätt kring bollen och krympa ytor i eget straffområde. Det gjorde att Piteå mest fick slå inlägg som gästerna tog bort eller som gick för långt.

Piteå skulle ha satsat mer på flacka hårdare bollar mot sina kvicka spelare istället för de högre varianter mot Skellefteås nickstarka mittbackar som det nu blev. Centralt lyckades Piteå inte tränga igenom. Där var det stängt.

PIF tog över matchen efter 25 minuter och hade bollinnehavet resten av matchen. Skellefteå kontrade och hade ett ribbskott efter hörna och ett skott tätt utanför sedan Richard Nordlund kommit snett ute.

Piteås målvakt visade annars sin fina spelförståelse och var först på en mängd längre bollar.

Andreas Grimstad fälldes och Tetteh Komey satte straffen med ett fåtal minuter kvar (90 minuter på matchklockan men det var skador och en vätskepaus som gjorde att några minuter var kvar).

Piteå är fortsatt med i toppstriden. Viktigt att Skellefteå inte sprang iväg med fem poäng. FF är stabila, en fördel i den här långa serien, men jag tror Piteå har en högre högstanivå.

Toppstriden är fortsatt vidöppen.

Hej då, hallen

Piteå Tejan Bah lämnade Piteå IF för ett par dagar sedan.

Det är rätt.

Bah ville själv av sociala skäl och för PIF var det bara att släppa honom.

Rent krasst är mittfältaren från Stockholm inte bättre än en rad lokala spelare.

När PIF tog hit honom hade jag en föreställning om att det defintivit var en spelare för startelvan, men det har han inte visat. I och med att Sia Jamehdar precis kommit in i truppen så hade Bahs speltid blivit ännu mindre.

Piteå möter Skellefteå borta torsdag.

Då ska jag vara på plats i sommarväremn och följa två av lagen som har potential att gå hela vägen och vinna serien.

PIF behöver som vanligt bli jämnare i sina prestationer. Det jag vill se är ett lag som visar upp samma typ av fin offensiv som i senaste matcherna men nu mot ett defensivt skickligare motstånd samtidigt som Piteå täpper till bakåt bättre än mot Timrå.

 

Piteå IF:s Johanna Antti har knäopererats igen. För henne handlar allt om att få kroppen fräsch igen och kunna träna på ordentligt.

Hon slet av korsbandet 2016 och spelade efter det bara två matcher för Assi 2017 när PIF därför något oväntat plockade henne. Ifjol hade Antti problem att platsa och det blev bara ett inhopp i damallsvenskan. Dessutom avslutade hon säsongen med en spricka i en tå, vilket höll henne borta ett par månader alldeles i slutet av året. Den här säsongen har det inte blivit någon speltid i damallsvenskan och nyligen gjorde hon alltså en meniskoperation. Antti beräknas vara tillbaka om runt en månad säger hon själv till Norrbottens Media.

 

För övrigt så kommer fotbollshallen att tas ned under onsdag kväll. 

Jag har svårt att se varför det ska vara nödvändigt. Kommunen har fattat beslutet. Piteå Summer Games har en nedplockning som önskemål eftersom hallen står på deras huvudarena. Men vad spelar det egentligen för roll om den är där under turneringen? Den är hög, lång och skymmer utsikten åt ett håll, men i jämförelse med slitaget att ta ner och sätta upp den istället för att ha den uppe i 1,5 år (till nästa juni inför Noliamässan) så borde det argumentet väga lätt.

PSG skulle bli en folkfest även med hallen uppe och jag har aldrig sett mer än 150 personer (max tillåtna i den) följa matcher på den planen under cupen.

 

Några bollar om Piteå-Timrå

Piteå Piteå IF vann mot Timrå med 5-4 i en svängig match.

Jag har skrivit en krönika om det här.

Men vi tar några andra snabba bollar också.

Gustav Rönnbäck-Wallin har gjort sju mål på två matcher. Ändå känner han att det finns mer att plocka ut. Det kan jag hålla med om. Spelmässigt har han varit klart godkänd under serien, men har inte nått sin allra högsta höjd.

Tetteh Komeys intåg stärkte direkt Piteås offensiv. Han är så jobbig att möta i duellspelet och skapar saker på egen hand och öppnar ytor åt medspelarna. Komey behöver vara hel om PIF ska utmana högst upp i serien.

Defensivt bytte Piteå från fem till fyra backar i andra halvlek. Då blev det mer ihåligt. Oskar Nordlund är en riktigt skicklig division 2-målskytt. Men PIF bjöd på för stora ytor som han kunde utnyttja. Martynas Medelinskas fick utgå med en förmodad skada.

Defensivt skulle jag föredra att Piteå spelade med fem backar som övergår till tre när laget har bollen. Det såg klart bättre ut.

Andrea Kimpala startade i början av serien men var nu igen på bänken och hoppade in i slutet. Han har mycket i sig, men agerandet vid matchens sista mål visar åter att han behöver fokusera på effektivitet i varje situation.

Gustav Nordh hade en lite tyngre match och fick se bollarna studsa ifrån sig.

Nordh har en väldigt hög kapacitet inom sig. Precis som tidigare gäller det att han når dit oftare genom att verkligen jobba i varje situation.

Till sist. Matchen spelades med samma mål vars hjul kostade Öjebyn ett mål tidigare under veckan. En riskfaktor.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons