Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Effektiva Piteå

Piteå Såja!
Även seriens sämsta hemmalag kan vinna på sitt eget gräs. Efter 74 minuter och ja till stora delar hela vägen fram dit var jag säker på att damallsvenskan då sämsta hemmalag skulle förlora igen.
Piteå hade torskat fyra av sex hemmamatcher, blivit nollat i tre raka och inledde inte förtroendeingivande första halvlek mot Kristianstad heller.
Vill man vara snäll skrapade laget ihop ett par halvchanser.
Kristianstad gjorde mål på sitt ena av två klara lägen.
Piteå fortsatte i andra att lyfta långt utan att hota in i straffområdet. Ett stabilt Kristianstad tycktes ha koll när Piteå ändå kvitterade.
Josefin Johansson gjorde nio mål 2013, tre 2014, sedan har hon löpt tre varv runt jorden haft sina feta lägen och fått se ofattbara målvaktsräddningar i några fall men inte skapat nätrassel på över tusen dagar. Nu har hon det två gånger på en dryg vecka.
Det är hon värd. Måltorkan var oproportionerligt lång sett till omständigheterna.
Piteå har fått bra ränta på målen. Det första var grunden till heroiska skrällen mot Linköping. Den andra utgjorde ytterligare en sten i byggandet av nytt damallsvenskt kontrakt.
1-1-kvitteringen följde inte någon självklar logik men målsnåla Piteå har blivit hypereffektiva PIF senaste 180 minuterna.
Piteå är som alltid svårslaget, ett grundämne stabilare än bly med följer också det onda med det goda: förutsägbart.
Att bryta mönster och luckra upp tillställningar är bra men inte alltid livsnödvändigt. Piteå ändrade inte någonting. De långa bollarna fortsatte komma. Kamperna skulle vinnas. Frisparkarna och hörnorna skapas. Andrabollarna erövras. Utnötningstaktik framför konstnärlig improvisation. Det är så Piteå bygger sina matchbilder. Det är så laget vinner och förlorar sina matcher. Oftast är det ett bra sätt för att ta poäng. Så var det nu.
Piteås anfallare hade inte haft bollen kontrollerad och hotandes på en enda farlig yta en ynka sekund av 80 minuter spelade när Madelen Janogy skapade sig utrymme fick ett fint inspel och sköt sannolikt Piteå till spel i damallsvenskan 2018.
Janogy har vuxit med tiden. Hon tar för sig mer, utmanar, sätter kroppen till, drar med sig frisparkar och tror på sig själv mer än i våras. Ofta är det i ytterzonerna, mer sällan på direkt hotande ytor. Nu fann hon till slut en sådan och då satt bollen.
Piteå höll ihop laget, var aldrig ute ur matchen och gav sig därmed chansen att vinna den. Det var inte glamoröst, men det var skallar och ben, hjärta och lungor som aldrig gav upp. Det är det här lagets DNA. Det skapar framgång och nu har Piteå häng på en medalj igen.

Piteås herrar imponerade med 4-2 borta mot Hudiksvall i toppmötet. Nu är Piteå på kvalplats och kapaciteten i laget så hög att man ska kunna behålla den. Kan laget äntligen prestera på max och nära det i 90 minuter av matcherna som återstår fixar PIF det här. Den högsta nivån är så pass hög.

Norrsken vinner damfyran. Laget har dominerat från första start och är mycket välförtjänt av avancemanget. Frågan är hur högt upp unga anfallaren My Lakso hamnar i framtiden. Leif Strandh har koll på henne i alla fall.

Infjärden har ordnat uppflyttningen till ettan. Det blir spännande att se laget där. Redan med årets trupp skulle ISK ha en stor chans att klara sig kvar.

Hemmingsmark greppade sitt halmstrå i herrtrean genom 3-1 borta mot Sunnanå.
HIF har varit bra med i massor av matcher. Om flytet vänder finns en liiiiten chans att klara sig kvar.

Bekräftat: PIF värvar back

Piteå I förrgår avslöjade jag att litauern Martynas Medelinskas var nära en överång till Piteå IF.

Nu är det klart.

Den U21-meriterade 20-åringen har skrivit på för PIF.

Så vad går det att säga om ett nyförvärv som man inte sett och som PIF bara studerat under en träning?

Det intressanta är att han har gjort en U21-landskamp och ännu inte har blivit för gammal för att göra fler.

PIF har länge varit på jakt efter en stabil defensiv pjäs. Det är i mittförsvaret Piteå har haft störst behov av en riktig ledare och ett högkvalitativt nyförvärv ända sedan tiden i division 1. Den sammanhållande länken som gör försvaret starkare. Rent krasst har det ju varit svagaste lagdelen i flera år.

Med Anton Lundmarks långvariga skada och Pontus Sundqvist borta i månader så var det en absolut nödvändighet att få in ett starkt tillskott i det centrala försvaret för att kunna konkurrera om seriesegern.

Nu får vi se om Medelinskas är den spelare som kan lyfta PIF. Utifrån meriterna borde han vara det. Samtidigt finns det så klart en anledning till att han var kontraktslös och sökte sig till ett lag i fjärdedivisionen i Sverige.

Spännande är det i alla fall.

Som jag också skrev tidigare talade allt för att Sia Jamehdar skulle välja PIF vid en återkomst till Sverige efter studierna.

Nu är det också klart.

Den bolltrygge och så lugne mittfältsspelaren kommer att stärka upp det centrala mittfältet.

Däremot kan vi nog helt räkna bort energispelare Rob Clark. Engelsmannen skulle ha en tröja om han kunde träna fullt ut, men för honom går inte det med ett jobb som innebär kvällspass. Synd.

PIF möter imorgon Umeå Akademi och på söndag Notviken.

 

Så var det bara en...

Piteå Så var det bara en.

Från Nina Jakobsson, Julia Karlernäs, Cajsa Andersson och Madelen Janogy till bara Janogy.

PIF har haft fyra A-landslagsspelare senaste halvåret. Nu är bara en uttagen i Peter Gerhardssons senaste trupp.

Att Jakobsson inte är med var väntat. Hon har inte varit med sedan fotskadan som avslutade den förra säsongen i förtid för henne. Många riktigt bra matcher i vår kommer att krävas för att hon ska bli en av många aktuella forwardar.

Karlernäs behöver nå samma nivå som när hon var som bäst ifjol samt helst förbättra sitt passningsspel något för att ta en plats till VM i Frankrike. Det är tipset härifrån.

Att Cajsa Andersson inte fick chansen kändes mer oväntat. Hon blandade visserligen en superräddning med ett misstag som ledde till mål i debuten. Mitt intryck var ändå att hon rankades som nummer två i landslaget. Men nu är hon inte ens trea.

Madelen Janogys förmåga att utmana en mot en är något som förbundskaptenen gillar extra mycket. Janogy har också gjort mål i Svenska Cupen, vilket är ett plus, och är närmast en plats i VM-truppen. Tvåa kommer Andersson som fortfarande har en bra chans om hon är vass i allsvenskan under våren.

För PIF har det för första gången en ekonomisk betydelse hur många VM-spelare föreningen får.

Jag har inte sett de färdiga siffrorna. Men både FIFA (77 miljoner) och sponsorn Obos delar ut pengar och det kan handla om 200 000 kronor per svensk spelare, eller ännu mer.

 

Tränaren Stellan Carlsson tyckte att Piteå inte var där laget skulle mot Krististanstad.

Jag tror det mer handlar om att skåningarna är ett riktigt bra lag och ett av gängen som kan vinna damallsvenskan.

PIF har chansen att försvara sitt guld, men kan bli femma också. Göteborg är riktigt intressant. Kristianstad mycket svårt att möta och så finns ju Linköping, Rosengård och fler lag. 

Det finns inga garantier.

Välkommen till 2019 PIF

Piteå Välkommen till 2019, Piteå IF!

Nu är ni jagade av alla.

Det här visade vad som väntar hela det rekordtuffa spelåret.

 

Någonstans där längst ner mot marken låg den.

Snön som fanns på LF Arena redan den 27 oktober när den knarrade under tusentals fötter som vandrade hem från guldfirandet.

Knappt fem månader senare var det betydligt fler lager av snö och mycket mindre publik när PIF spelade sin nästa tävlingsmatch på guldarenan.

Nollgradigt, en isande kylig vind och snöflingor som bara växte sig större under matchen.

Perfekta förutsättningar kan man tycka för ett lag som har som motto att göra det förjävligt för motståndarna.

Men Kristianstad är inte som alla andra. Den som studerat laget ser ett arbetarlag som vandrat i Piteås fotspår. Samma spelsystem, fokus på hårt jobb. Mjölksyra före överstegsfint. Duellspel istället för tunnlar.

Ett lag som lika PIF älskar när det smäller på rejält.

Så fick vi också en match som till stora delar präglades mer av ordning och reda samt brottarfotboll än något annat.

Två lag som small hade vässat dubbarna. Det var verkligen något helt annat för PIF att möta än Hammarby, AIK och Ljusdal.

Kristianstad fick matchen precis dit enligt planen. Laget täppte till bra på mittfältet, och har en stabil trebackslinje med stabila Therese Iversen som ledare.

Gästerna lät PIF komma för att sedan fastna i stort sett ingenstans. Sedan kunde gästerna kontra och få lite öppnare ytor än hemmalaget. Så var 1-0 till gästerna rättvist i paus.

I den andra missade Faith Ikidi lite i en duell. En skruvad träff och 2-0 av Alice Nilsson när Cajsa Andersson inte lyckades nå det konstiga avslutet.

Piteås visade att sina styrka finns kvar.

Ifjol var laget bäst tränat av alla. Mot slutet av matcherna kunde PIF öka när andra gick ner. Nu öste hemmalaget på och fick igång sina djupledslöpningar när Krististanstad fick allt svårare att hålla ihop linjerna.

Ronja Aronsson har slagit så många bra hörnor hela 2019.

Nu gjorde hon det igen. Skarv Ellen Löfqvist, nick Madelen Janogy 1-2.

Ronja slog igen, rörigt och via motståndare i stolpen. Retur ut till Aronsson som sköt i undersidan av ribban.

Talande för matchen. PIF hade lite studds ut, men Kristianstad är ett riktigt bra allsvenskt lag som kan utmana om guldet i år.

Nu har skåningarna en jättechans att vinna Svenska Cupen.

För PIF som skrivit historia säsong efter säsong återstår då två alternativ till det. Att försvara guldet i allsvenskan samt att avancera i Champions League.

Historiskt Arvidsjaur

Piteå Nu är det historiska beslutet fattat.

IFK Arvidsjaur slår ihop all sin fotboll till en förening för både tjejer och killar, gubbar och damer.

Ett klokt beslut. Det ger möjligheter till samarbeten. Det finns tankar om att båda könen i yngre åldrar ska kunna träna tillsammans.

Det är en intressant idé. I de allra yngsta åldrarna finns det egentligen ingen anledning att separera. Inte fysiskt i alla fall. Vi får se om Arvidsjaur drar igång det här och vad slutsatserna sedan blir. Intressant. 

IFK Arvidsjaur vill inkludera alla och vara en jämställd förening. Det här är ett tydligt  steg mot det.

 

En bra resa för PIF

Piteå Piteå-Hammarby 7-0.

Vi kör några kortisar.

Piteå är klart för semifinal i cupen. Den spelas på hemmaplan. Det är viktigt av två anledningar.

Om PIF tvingats åka till Kristianstad och spela hade det blivit riktigt dyrt. Djurgården också dyrt, men inte lika.

Nu blir det hemmaplan.

Dessutom en sportslig fördel.

 

Piteå har haft en enklare resa än övriga gruppsegrare. Inget motstånd från högsta serien.

Samtidigt har PIF imponerat, i synnerhet mot Hammarby.

Det kollektiva anfallsspelet sitter bra redan nu. Det finns en variation och fart som imponerar tror motståndet från lägre divisioner.

PIF är långt framme. Längre än vad laget någonsin har varit i mars.

Inga pokaler vinns nu, men grunden för en kan läggas och det ser bra ut inför årets största värdemätning. Cupsemfinalen på lördag mot hittills okänt motstånd.

 

Fernanda da Silva har kommit bra in i PIF och verkligen jobbat hårt för att visa att hon inte bara är en teknisk spelare som älskar att dribbla. Det har gått förvånansvärt snabbt för henne att acklimatisera sig i PIF. Hennes tidigare säsonger i Sverige har garanterat underlättat det en hel del.

Piteå kommer att spela fler matcher än någonsin den här säsongen. Truppbredden har heller aldrig varit större. Det kommer att vara helt nödvändigt i längden.

Josefin Johansson hoppade in i slutet i dag och kommer att komma mer och mer. Elin Bragnum är tillbaka i Piteå för att kunna fortsätta arbetet inför återkomsten. Det finns sparkapital. 

 

 

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons