Logga in

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Effektiva Piteå

Piteå Såja!
Även seriens sämsta hemmalag kan vinna på sitt eget gräs. Efter 74 minuter och ja till stora delar hela vägen fram dit var jag säker på att damallsvenskan då sämsta hemmalag skulle förlora igen.
Piteå hade torskat fyra av sex hemmamatcher, blivit nollat i tre raka och inledde inte förtroendeingivande första halvlek mot Kristianstad heller.
Vill man vara snäll skrapade laget ihop ett par halvchanser.
Kristianstad gjorde mål på sitt ena av två klara lägen.
Piteå fortsatte i andra att lyfta långt utan att hota in i straffområdet. Ett stabilt Kristianstad tycktes ha koll när Piteå ändå kvitterade.
Josefin Johansson gjorde nio mål 2013, tre 2014, sedan har hon löpt tre varv runt jorden haft sina feta lägen och fått se ofattbara målvaktsräddningar i några fall men inte skapat nätrassel på över tusen dagar. Nu har hon det två gånger på en dryg vecka.
Det är hon värd. Måltorkan var oproportionerligt lång sett till omständigheterna.
Piteå har fått bra ränta på målen. Det första var grunden till heroiska skrällen mot Linköping. Den andra utgjorde ytterligare en sten i byggandet av nytt damallsvenskt kontrakt.
1-1-kvitteringen följde inte någon självklar logik men målsnåla Piteå har blivit hypereffektiva PIF senaste 180 minuterna.
Piteå är som alltid svårslaget, ett grundämne stabilare än bly med följer också det onda med det goda: förutsägbart.
Att bryta mönster och luckra upp tillställningar är bra men inte alltid livsnödvändigt. Piteå ändrade inte någonting. De långa bollarna fortsatte komma. Kamperna skulle vinnas. Frisparkarna och hörnorna skapas. Andrabollarna erövras. Utnötningstaktik framför konstnärlig improvisation. Det är så Piteå bygger sina matchbilder. Det är så laget vinner och förlorar sina matcher. Oftast är det ett bra sätt för att ta poäng. Så var det nu.
Piteås anfallare hade inte haft bollen kontrollerad och hotandes på en enda farlig yta en ynka sekund av 80 minuter spelade när Madelen Janogy skapade sig utrymme fick ett fint inspel och sköt sannolikt Piteå till spel i damallsvenskan 2018.
Janogy har vuxit med tiden. Hon tar för sig mer, utmanar, sätter kroppen till, drar med sig frisparkar och tror på sig själv mer än i våras. Ofta är det i ytterzonerna, mer sällan på direkt hotande ytor. Nu fann hon till slut en sådan och då satt bollen.
Piteå höll ihop laget, var aldrig ute ur matchen och gav sig därmed chansen att vinna den. Det var inte glamoröst, men det var skallar och ben, hjärta och lungor som aldrig gav upp. Det är det här lagets DNA. Det skapar framgång och nu har Piteå häng på en medalj igen.

Piteås herrar imponerade med 4-2 borta mot Hudiksvall i toppmötet. Nu är Piteå på kvalplats och kapaciteten i laget så hög att man ska kunna behålla den. Kan laget äntligen prestera på max och nära det i 90 minuter av matcherna som återstår fixar PIF det här. Den högsta nivån är så pass hög.

Norrsken vinner damfyran. Laget har dominerat från första start och är mycket välförtjänt av avancemanget. Frågan är hur högt upp unga anfallaren My Lakso hamnar i framtiden. Leif Strandh har koll på henne i alla fall.

Infjärden har ordnat uppflyttningen till ettan. Det blir spännande att se laget där. Redan med årets trupp skulle ISK ha en stor chans att klara sig kvar.

Hemmingsmark greppade sitt halmstrå i herrtrean genom 3-1 borta mot Sunnanå.
HIF har varit bra med i massor av matcher. Om flytet vänder finns en liiiiten chans att klara sig kvar.

En mycket bra PIF-värvning

Piteå Umeå och Morön.

Det är i stora drag det kvinnliga motståndet Piteå IF kommer att möta i träningsmatcherna under försäsongen.

Nu blev det 4-1 till PIF mot Morön på LF Arena.

Vi tar en summering av matchen.

Målskyttar Piteå: Astrid Larsson 2, Fernanda da Silva, Olivia Wänglund.

Första halvlek: Två lag som krympte ytorna på mittfältet och därmed gav varandra problem att sätta fart på bollen. PIF hade behövt ta mer yta och attackera. Istället för att ta bollen framåt vände spelarna ofta hemåt. Mot uppställda försvar hade båda lagen svårt att skapa något. Å andra sidan släppte de inte till mycket heller.

Andra halvlek: Betydligt mer fart och rörelse direkt. Men också längre mellan lagdelarna och spelarna inom dem. Fler bolltapp gav också en svängigare matchbild där Piteå var bättre på att utnyttja sina chanser.

Vem satte störst avtryck: Astrid Larsson fortsätter att övertyga. Hon är bra på att söka sig från kanten till central position och komma till avslut. Nu gjorde hon det flera gånger och vid två tillfällen, en gång i straffområdet och en gång utanför, innebar det bra avslut i mål. Låg med sitt ryck med bollen och spel in i straffområdet bakom ytterligare ett mål. PIF har gjort en mycket bra värvning i henne.

I övrigt att notera: Wilma Koivisto tappade knappt en boll. Den unga finländskan är så klok och bollvårdande. Har definitivt tagit ett rejält kliv framåt 2020. PIF får träna på att inte krama om varandra efter målen. I dag glömdes det bort.

 

Fotbollsprofiler hemma på träning

Piteå Stopp!

Inga fotbollsmatcher får från och med nu spelas och när det kan bli spel igen är högst oklart. Ja, det var beskedet först under onsdagen. Sedan har Folkhälsomyndigheten signalerat att den ändå kan få spelas träningsmatcher. Mer tydligt besked kommer under torsdagen.

En killgissning är att vi inte kommer att få se några som helst tävlingsmatcher under varken april, maj eller juni. 

Det är så läget känns nu.

Jag skulle inte heller bli förvånad om läget kvarstår över hela sommaren.

Idrotten är sekundär utifrån den situation vi befinner oss i. Men vi måste naturligtvis ändå prata om den och vad det här kan innebära. Det största problemet är att ingen (av naturliga skäl) kan säga när det blir tävlingsspel igen. Ovissheten skapar en omöjlighet i planeringen för fotbollsverksamheten.

När väl stormen har blåst över och fotbollen kan dra igång igen kommer det ändå att ta tid att starta tävlingssäsongerna. Lagen kommer att behöva träningsmatcher, speciellt lagen på elitnivå. Det går inte att kastas in i ett stenhårt komprimerat matchschema under andra förutsättningar än att spelarna är väl förbereddda. Det gäller inte minst Piteå IF dam. 

Skaderisken (om lagen inte har kunnat matcha ordentligt) och orättvisan och det omöjliga i planering av resor och annat sätter stopp för en omedelbar tävlingsverksamhet så fort detta komaliknande tillstånd har släppt.

Under tiden får lag på alla nivåer förhålla sig till att vara i ett konstigt vakuum där de måste träna utan att veta när eller faktiskt om det blir spel den här säsongen. En situation som saknar motstycke i sportens historia.

 

Samtidigt som ligorna har stängts ner har spelare kommit hem till Piteå också.

Lotta Ökvist har setts träna på LF Arena senaste dagarna. Hon gör det inte med Piteå IF utan tillsammans med sin pojkvän. Manchester United vill knappast se henne skadad för att ha tränat med PIF.

 

I Piteå IF:s herrlag har Axel Uddström, Gustav Rönnbäck-Wallin och Simon Marklund tränat i veckan.

Vi får se hur länge träningar får fortgå. Känslan är att Sverige inom slutligen kan komma att begränsa sådana sammankomster också. Redan nu har den rikstäckande F19-serien skjutit upp starten till augusti. Många andra serier kan tvingas till det också. Eller ännu längre...

ISK tar in viktig återvändare

Piteå Infjärden siktar på att vinna division 4 södra (när det nu blir spel). 
Nu har laget gjort en stark värvning. Ytterspelaren Robert Lidström vänder hem från Umeå och är tillbaka i ISK enligt lagets Instagram. 

Där kommer han att tillföra mycket. 

Bloggens avslöjande bekräftat

Piteå Då är förre Piteåspelaren Alex Naylor klar för Boden. 
Bloggen avslöjade den 19 mars att Naylor och Boden var i samtal och att en övergång kunde bli klar inom kort.

Nu är den det.

Engelsmannen har en härlig passningsfot och blick för det offensiva spelet vilket gör att han kommer att slå en hel del assist även den här säsongen.

Utmaningen blir att få honom att jobba hårt i båda riktningarna. Där visade han upp sin defensiva svaghet i Piteå.

Det blir i alla fall spännande att se honom i BBK.

Mittfältaren kommer närmast från Ytterhogdal. 

 

Piteåtränarens rekordfynd i dokumentär

Piteå Ifjol skrev jag om hur Piteå IF:s tränare Jeppe Mauritzson var den som upptäckte Odilon Kossouno.

Ivorianen värvades till Hammarby och såldes sedan till Club Brügge för 46 miljoner kronor.

Nu skildras övergångarna i en intressant dokumentär av SVT (just Jeppe Mauritzson är inte med). 

Den kan seshär. 

 

Här är artikeln jag gjorde med Piteås tränare där han berättar hur spelaren upptäcktes.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 36
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons