Lektionspaus, låter inte det rätt härligt? En dag förra veckan pausade högstadieeleverna på Porsnässkolan alla vanliga lektioner.

– Jag tror att skolan fixar den här dagen för att vi ska läsa mer. Många läser inte så mycket, utan håller på mer med spel och sociala medier. Jag tycker att det här är en jättebra dag. Själv läser jag ibland, vi har en del böcker hemma. Jag gillar skräck och spänning, säger Jonathan Larsson.

Läraren Gunilla Hedkvist berättar att Bokens dag är årligen återkommande.

Artikelbild

| Clara Leijon och Anges Lundberg gillar mer att sitta på golvet och läsa.

– Tiden mellan höstlovet och jullovet är ganska lång, så vi tycker att den här dagen blir ett trevligt avbrott samtidigt som vi signalerar hur viktig vi tycker att läsningen är, säger hon.

Elin Sundström berättar att hon läste mer innan hon började sjuan.

– Nu är det ganska mycket läxor som tar tid. Men hittar jag en författare jag gillar brukar jag läsa mer av den. Nu läser jag sista delen av serien The Selection. Den är jättebra.

Även Arvid Sandlund läste mer förut.

Artikelbild

| Gunilla Hedkvist och Agneta Stenman tycker att dagen bidrar till att visa hur viktigt det är att läsa.

– Nu spelar jag mer. Men jag gillar att läsa. Det gäller bara att hitta en riktigt bra bok. Nu läser jag ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar”, jag gillar humorn i den.

Elin Lundberg googlar ibland efter noveller som hon läser i telefonen, medan Jonathan Larsson tycker att Keplerböckerna är riktigt bra.

Artikelbild

| Tyst i klassen. Förutom ett pass på förmiddagen där en bibliotekarie presenterade böcker på ett personligt sätt är det läsning som gäller.

– Det är inte bara i svenska som det är bra att vara van med att läsa. Det blir också lättare med matte, NO och SO. Man lär sig till exempel att ta ut vad som är viktigt i en text, säger Arvid Sandlund.