Boktips x 2: Rädslolista och kompisar online

I dag bjuder bibliotekerierna på dubbla boktips!

20 januari 2019 08:00

.

Titel: Viggo och rädslolistan

Författare: Lisa Bjärbo

Illustratör: Johanna Mangoria

Förlag: Rabén & Sjögren

År: 2018

.

Viggo är sju år och bor med sin lillebror och sin pappa. Varannan helg kommer hans mamma också upp från Köpenhamn och bor där. Viggo har börjat skolan, siffror har han koll på men bokstäver är knepigare. I hemlighet håller Viggo på med att rita en rädslolista för att det är lite för mycket att hålla reda på allt det rädda inombords.

Särskilt när Halloween börjar närma sig och det blir mörkt och kryllar av läskiga monster. Den nye killen i klassen, Malte, vill att de ska gå bus eller godis på Halloween, alltså att klä ut sig och gå ut i mörkret! Mörker är läskigt!

Det är jobbigt att vara rädd för så mycket, och att inte kunna berätta det för någon. För ingen får veta om rädslolistan! Allra minst pappa som kanske kommer börja skratta åt Viggo.

Fin bok med viktigt budskap, att det är okej att vara rädd – men viktigt att våga prata om det.

Läsålder 9–12 år.

Desiree Stensdotter

Sjulnäs bibliotek

.

Titel: Kompisar online

Text: Emma Askling

Förlag: Ordalaget

År: 2018

.

Melvin är ihop med klassens drottning Cleo, han vill göra slut men vet inte hur. Han undrar om man kan göra det via snap? Det är väl för taskigt, tänker han, men han pallar inte att säga det rakt ut och han har ingen bra kompis i klassen som han kan prata med. Det är tur han lär känna en kompis via ett online-spel. Men vem döljer sig bakom spelarens alias?

Författaren lyckas på ett fint och roligt sätt berätta hur det är att vara barn på väg in i tonåren.

Hon skriver om relationer, vänskap, svek, kärlek, syskon, föräldrar och olika saker som kan hända i en femma på mellanstadiet.

Emma Askling har tidigare gett ut boken "En bästis, tack". Den boken handlar om Luna som går i samma klass som Melvin.

Marianne Jonsson

Piteå stadsbibliotek

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!