Åkte till USA och vann kendama-tävling

Nyss gick Jonathan Holms stora dröm i uppfyllelse. Att få åka till USA och delta i världens näst största kendama-tävling. Inte nog med det, han vann dessutom sin klass.

25 november 2018 08:00

Jonathan Holm öppnar ytterdörren med en kendama i ena handen. Han beskriver trägrejen så här:

– Från början är det en japansk leksak, men jag tycker att kendama är en sport. Leksaken ser i alla fall ut som en hammare med en boll som sitter fast i ett snöre. Den har tre koppar som man ska fånga bollen med.

När man lärt sig det kan man träna in en massa olika trick.

Det hela började 2016, när Jonathan fick sin första kendama i julklapp.

– Först trodde jag att man skulle slå på bollen, för den hade målade sprickor i sig. Men jag googlade och började träna på trick, säger han.

Från början gick det snabbt att bli bättre, hela tiden lärde Jonathan sig något nytt trick.

Många på skolan köpte kendamas och de tränade på rasterna.

– Men nu har nästan alla slutat, utom jag och någon till.

Förra året bestämde sig Jonathan för att åka till sin farmor och farfar utanför Gävle och kolla in SM i kendama som anornades just där.

– Men innan vi åkte dit anmälde jag mig också och tävlade för första gången. Jag åkte ut på en gång, men träffade många kompisar.

Jonathan var med i en gren där två tävlande och en domare står på scenen. Man drar en lapp där det står ett trick och den första som klarar tricket får ett poäng. Först till tre poäng vinner.

Det var på SM som Jonathan hörde talas om Minnesota kendama open för första gången. Tävlingen skulle ordnas i USA för sjätte gången och är den största kendama-tävlingen efter VM.

– Jag började tjata om att vi skulle åka dit, men mina föräldrar sa att det var dyrt. Så till slut frågade jag inte mer. Men en dag berättade mamma och pappa att jag skulle få åka.

I slutet av oktober flög Jonathan och hans pappa till USA och Minnesota.

– Det kändes kul. Lite pirrigt, men mest kul. Jag visste att flera av de jag lärde känna på SM också skulle vara där.

Jonathan tävlade i klassen intermediate – och vann!

– När jag satte sista tricket var det en skön känsla. Jag var jätteglad, det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Alla svenskar kom och sa grattis och jag fick göra high five med mina idoler.

Hela finalen livestreamades på tävlingens hemsida, så hemma i Böle kunde Jonathans mamma och syskon hålla koll på hur det gick.

– Jag fick en medalj och en ryggsäck med tio olika kendamas, en t-shirt och en digitalkamera. Nu vill jag åka nästa år också, men vi får se om det går ...

Planen är i alla fall att tävla i SM, så Jonathan fortsätter att träna varje dag.

– Ju mer man kan desto roligare blir det, så man ska inte ge upp utan fortsätta träna!, säger han.

Jonathan Holm

Ålder: 12 år.

Gör: Går sexan på Sjulnässkolan.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Intressen: Kendama och snowboard.Favoritmat: Palt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson